Polischef greps i knarkrazzia

ROM Italiensk polis har gjort razzior mot internationella knarksmugglare. Beslag gjordes av tillgångar värda motsvarande 1,8 miljarder kronor. En polischef finns bland de gripna.

Tillslagen gjordes i provinserna Kalabrien, Trentino, Alto Adige, Veneto och Emilia Romagna och flera personer greps anklagade för bland annat utpressning och omfattande smuggling av kokain.

En av dr gripna är 57-årige polisöversten Luigi Verde i paramilitära styrkan carabinieri, som greps i Bolzano i norra Italien. Han misstänks för inblandning i kokainsmuggling från Venezuela och i hans bostad hittades sprängämnen och vapen, rapporterar Corriere och AFP.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser