Många barn räds vuxnas drickande

STOCKHOLM Vart femte barn tycker att föräldrarna dricker för mycket, visar en enkät bland 600 mellanstadieelever som SVT:s Lilla Aktuellt gjort. Kampanjen Vit jul försöker via bland annat Facebook få vuxna att avstå från alkohol under julen.

Av 600 tillfrågade barn på mellanstadiet (cirka 10-12 år), så uppgav 21 procent att de tycker att deras föräldrar dricker för mycket alkohol. Lilla Aktuellts reporter åkte till Gärdeskolan i Stockholm och talade med barn om vuxnas drickande.

“Lite läskigt“ och “om de dricker för mycket så är ju hela julen förstörd och man har ju bara jul en gång om året“, tyckte några barn i tv-inslaget. Flera tycker det är okey att vuxna kanske tar ett glas, men inte om det blir en hel flaska. “Alkohol är ett konstigt ämne som tar över kroppen“, säger en pojke.

Vid högtider som jul konsumeras mer alkohol, något som gör många barn oroliga och rädda.
IOGT-NTO-rörelsen driver för fjärde året i rad kampanjen Vit jul där man uppmanar vuxna att helt avstå alla drycker starkare än lättöl under de tre juldagarna.

– Julen ska ju vara barnens högtid, men samtidigt är det årets näst största suparhelg. Det går inte ihop. Därför satsar vi på information till föräldrar och stöd till barnen under julen, säger Christer Wik, vice ordförande i IOGT-NTO:s Juniorförbund Junis.

Uppåt 250 lokala aktiviteter runt landet planeras för jullovslediga barn, men även alternativ drogfri jul på några platser för hela familjen. För att erbjuda samvaro när skolor, fritids och andra vanliga verksamheter för barnen gör uppehåll och kompisar kanske reser bort.

– Det finns minst 385 000 barn till föräldrar som dricker för mycket och många får inte den andningspaus från oron hemma som annars skola och vardags-aktiviteter kan ge, säger Carina Friberg Fabregat, projektledare för Vit jul, till Drugnews.

Kampanjen att inte dricka alkohol i julhelgen vänder sig till alla vuxna med barn omkring sig. Barn reagerar ofta negativt när anhöriga efter några glas blir pratiga, fnissiga, stökiga och luktar alkohol. Barnen känner inte igen och blir osäkra över de vuxnas beteende.

Genom lokala namnlistor, rockslagsmärken (pins) och ladda ner Vit juls applikation på Facebook kan personer göra ett personligt ställningstagande. I onsdags förmiddag hade 69 154 personer “gillat“ Vit juls facebook-grupp.

– Jättebra, alla har kanske inte uppfattat att det handlar om alkohol, utan mer vädret. Men då blir det en interaktiv diskussion mellan folk som upplyser varandra. Vi hoppas att frågan sprids som ringar på vattnet, det finns ju över fyra miljoner svenskar på Facebook, säger hon.

Kampanjen stöds även av kändisar, företag och beslutsfattare. Nyligen uppmanade barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) sina kollegor i riksdagen att ta ställning för en Vit jul. Hittills har knappt 30 av 349 ledamöter anslutit sig. “Det är dåligt, vi hoppas på fler politiker före jul“, säger projektledaren Carina Friberg Fabregat.

Etiketter:

Annonser