Gerilla skyddar kokaodlare i Peru

LIMA Den fruktade gerillan Sendero luminoso har åter blivit ett säkerhetshot i Peru. Rörelsen skyddar kokaodlare och kokainsmugglare i bergsområden och strider mot landets regering.

Uppgifterna om att maoistgerillan åter växer i Peru kommer från Dagens Nyheters reporter i Mexiko och amerikanska diplomatrapporter som Wikileaks kommit över. Gerillan som nu erbjuder skydd för kokabönder och narkotikatillverkare utpekas som “knarkterrorister“ av regeringen.

Kokaodling har efter flera insatser minskat i Colombia, men i har Peru odling och tillverkning ökat och landet finns numer världens näst största kokaodling.

Korruptionen är omfattande i det fattiga bergiga landet. De soldater som sänds för att förstöra odlingarna möts av både mutförsök och gerillans vapen. Senaste 18 månaderna har minst 50 soldater och poliser dödats i bakhåll på landsbygden.

Sendero luminoso (”Lysande stigen”) är en maoistinspirerad gerilla som bildades i slutet av 1960-talet med strategin att ta kontroll över landsbygden och sedan försöka ta städer. Gerillan var utvecklades till att beskatta bönder och döda misstänkta förrädare. I inbördeskriget kommande decennier dog minst 50 000 människor.

Efter att rörelsens ledare, comedante Gonzalo, greps och fängslades 1992 så föll motståndet samman och gerillan försvann nästan helt. Men nu har alltså två grenar av rörelsen börjat växa igen, med beskattning av narkotika som finansieringskälla.

Etiketter:

Annonser