Alkoholutredare osäker om monopolet

STOCKHOLM På torsdag lämnas utredningen om den omstridda gårdsförsäljningen av alkohol. Utredaren Lotty Nordling vill låta både svenska och utländska producenter starta privata butiker med sprit, vin och öl för att inte utmana EU. Men hon är ändå osäker på att Systembolaget kan behållas, erfar Drugnews som läst ett utkast.

Utredaren och EU-rättjuristen Lotty Norling är beredd till flera eftergifter för att Sverige inte ska riskera anklagas diskriminera utländska företagare enligt med EU-rätten.

Det handlar inte längre bara om att tillåta vinbönder sälja någon flaska närproducerat i en gårdsbutik direkt till en kund som stöd i landsbygdsutveckling som förespråkare argumenterat, utan även låta utländska intressenter sälja egen och andra tillverkares alkoholdrycker. Och på valfri plats för att inte hota den fria etableringsrätten.

I direktiven från regeringen ville man få utrett huruvida gårdsförsäljning av alkohol är förenlig med EU-rätten och Systembolagets monopol. Det får inte heller riskera folkhälsan genom att uppmuntra till ökad konsumtion.

Därför väntas utredaren föreslå en volymgräns för en tillståndshavare för den sammanlagda gårdsförsäljningen av högst 1000 liter ren alkohol per år (cirka 3 750 liter sprit, 10 000 liter vin eller 27 273 liter starköl). Och en kund får handla höst en liter sprit, 3 liter vin eller 5 liter starköl.
Kommunen ska ge tillstånd och bestämma öppettiderna och tillsammans medpolis sköta preliminära tillsynen.

Men även om utredaren bedömer att förslagen inte strider mot EU-rätten, så utesluter hon inte ändå att exempelvis EU-domstolen kan dra en annan slutsats. Att svenska tillverkare skulle gynnas och volymbegränsningen för butikerna ifrågasättas liksom om verkligen Systembolaget fortfarande uppfyller kraven för ett monopol (enligt artikel 37 i EU-fördraget).

Då skulle gårdsförsäljningens kritiker kunna få rätt. Det vill säga detaljhandelsmonopolet, en av de sista grundbultarna i den restriktiva alkoholpolitiken, skulle hotas. Det är nu något som regeringen får ta ställning till när man får utredningen.

“Chockerande. Vart tog monopolet vägen?“, säger en person med insyn i utredningen. “Det här öppnar för privata vinstintressen, provsmakningskedjor för marknadsföring av alkoholmärken veckan runt och ökad konsumtion i längden“, säger en annan till Drugnews.

• Idag finns drygt 410 systembutiker och cirka 510 ombud för Systembolaget på mindre orter. Från årsskiftet kan cateringföretag köpa alkohol direkt från partihandlare. Det finns idag 33 kommersiella producenter av vin eller fruktvin, cirka 40 bryggerier och 35 företag med tillstånd att tillverka sprit. Enligt en enkät av LRF, som utredningen om gårdsförsäljning hänvisar till, så skulle småskalig alkoholproduktion, direkt och indirekt, kunna sysselsätta cirka 500-1 000 personer om fem år.

Etiketter:

Annonser