Slutrökt på spanska krogar efter nyår

MADRID Från 2 januari är det rökförbud på alla offentliga lokaler och krogar i Spanien. Den nya tobakslagen förbjuder även rökning på lekplatser. Rökförbudet har bromsats länge genom lobbying från tobaksbolag.

Den nya lagen är historisk, enligt Spaniens hälsominister Leire Pajín. Restaurangägare och barägare har varit skeptisk till den nya lagen och menar att den kommer att skrämma bort 25 procent av deras kunder. Siffrorna kommer ursprungligen från tobaksindustrin.

In i det sista har demonstrationer mobiliserats med krav om förändringar av lagen.

Lagen har förhalats under två år och ett tag såg det ut som att den igen skulle stoppas av konservativa oppositionspartiet Partido Popular. Vid omröstningen i kongressen strax före jul valde dock de flesta av Partido Populars ledamöter att stödja den nya lagen. Av parlamentets 350 ledamöter röstade 336 för förslaget. Fem röstade emot och de övriga avstod från att rösta eller var frånvarande.

För att Partido Popular skulle gå med på den nya lagen infogades att hotell om de vill kan välja att göra 30 procent av rummen anpassade till rökare. Det blir också fortsatt tillåtet att röka kring bensinmackar.

Den som bryter mot den nya tobakslagen riskerar upp till 600 000 euro i böter. Orsaken till att den börjar gälla först årets andra dag är att nyårsfirandet inte ska störas av tillsyn.

Den gamla lagen som infördes 2005 har varit en kompromiss som innebar att barer och restauranger själva kunde välja om de ville vara rökfria med resultatet att rökningen fortsatte som tidigare.

Var fjärde spanjor röker regelbundet. Enligt experter dör ungefär 5 000 spanjorer om året i förtid på grund av passiv rökning. Nya undersökningar visar att 74 procent av befolkningen stöder ett rökförbud.

Etiketter:

Annonser