Ökade spritköp i tyska gränsbutiker

STOCKHOLM Spritköp i tyska gränsbutiker ökade drygt 27 procent under tredje kvartalet 2010, jämfört med samma period året före. “Svenska kronan är stark och spär på spritinförsel och langning ytterligare. Det är ett jättefarligt att höja alkoholskatter i detta läge“, säger Erika Nylander, vd på Sprit- & Vinleverantörerna, till Drugnews.

SVL följer sedan några år svenska medlemmars leveranser av några spritmärken till den tyska gränshandeln. Fjolårets tre första kvartal ökade detta “index“ totalt 38,7 procent och det tredje kvartalet alltså 27,3 procent.

Tillsammans med andra signaler – tullens ökade alkoholbeslag, polisen ser mer svartsprit, och starkare valuta gör att svenskar lockas handla mer utomlands – tycker svenska spritleverantörerna att politikernas löften om att höja alkoholskatter passar illa.

– Vi vill värna Systembolaget där försäljningen minskat kraftigt av spritdrycker senaste året. Vi har en annan verklighetsbild än alkoholforskarna på Stockholms universitet. Politikerna måste ju ha ett riktigt beslutsunderlag, säger Erika Nylander på SVL.

Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad, följer på regeringens uppdrag alkoholutvecklingen i landet sedan millennieskiftet. Man har förklarat Systembolagets ökade försäljning med att alkoholinförseln från utlandet minskat.

Sorad följer officiell alkoholförsäljning och gör månatliga intervjuer med privatpersoner för att fånga in oregistrerade inköp, såsom införsel, smuggling och hembränning. Statistiken för 2010 är inte helt klar, men bilden är en annan än den från spritleverantörerna.

– Inget tyder på att svenskarnas totalkonsumtion av alkohol ökar, snarare minskar en aning. Smugglingen sjönk cirka 30 procent ifjol medan privatinförseln låg still och Systembolagets marknadsandel är hög – cirka två tredjedelar, säger alkoholforskare Mats Ramstedt till Drugnews.

• Sorads mätmetoder ifrågasätts, fångar era intervjuer in verkligheten om alkohol?
– Vi ska från 2011 ändra metoderna något och väga upp införsel av sprit och starköl något eftersom svarsbortfallet är stort i våra intervjuer. Vi tar numer också hänsyn till svenska bryggeriers export till gränshandeln, men uppgifter om spritleveranser får vi inte ta del av då de ses som affärshemligheter, svarar han.

Ramstedt är tveksam till SVL:s slutsatser om ökad gränshandel och om skattepolitik utifrån att följa försäljning av några spritmärken i tysk gränshandel. Dels för att man inte vet säkert vilka som handlar, dels utgör tysk gränshandel bara knappt hälften av den som berör Sverige.

– Idag är cirka fyra av tio snapsar köpta utomlands, det är ju mycket. Men lägre alkoholskatter skulle inte gynna de grupper man säger sig vilja värna, för den mesta alkoholen som langas till ungdomar kommer ursprungligen från Systembolaget, säger Mats Ramstedt på Sorad.

Etiketter:

Annonser