”Alkolåsens utslag rena lotteriet”

STOCKHOLM Alkolåsprogrammet för dömda rattfyllerister är ett lotteri. Felmätningar och opålitlig teknik gör att flera deltagare kastas ut och förlorar körkortet. Trots att de inte druckit alkohol.

Det handlar om felkalibrerade mätare, alkolås som reagerar på exempelvis tobaksrök, druvsocker, choklad eller våtservetter som lett till att personer i projektet blivit av med körkortet, skriver Dagens Nyheter. Branschorganisationen Alkolås i Sverige menar dock att det handlar om handhavandefel.

Enligt Motorförarnas helnykterhetsförbund har åtskilliga personer fått lämna programmen på grund av felaktiga utslag av alkoholmätarna. De riskerar att bli av med arbete eller förlora a-kassa.
– Rättssäkerheten är obefintlig, många får sitt liv förstört, säger Tomas Jonsson på MHF till DN.

Uppemot hälften av de 700-800 personer per år i projektet tvingas bryta, hur många som tvingas göra det till följd av felaktiga alkolås är svårt att veta. MHF skattar dem till ett 50-tal årligen.

Den som döms för rattfylleri kan sedan drygt tio år få delta i alkolåsprogram och därigenom behålla körkortet. Straffet i övrigt, såsom böter eller fängelse, påverkas inte.

Projektet ska permanentas nästa år, då erbjuds alla dömda möjligheten att delta, omkring 6 000 deltagare beräknas att göra det årligen. Kostnaden för hyra av alkolås och blod- och urinprover på cirka 60 000 kronor får deltagarna själva betala.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser