Staten missar miljoner på nätsprit

LUDVIKA Staten förlorar hundratals miljoner kronor årligen på näthandel eftersom många struntar i att betala alkoholskatten. Tullen har nu 100 000 liter alkohol som omhändertagits eftersom avgifterna inte betalats i förväg.

Det är tillåtet sedan i juni 2007 med näthandel av alkohol till Sverige från andra EU-länder sedan regeringen tvingades att häva tidigare förbud. Men svensk skatt ska betalas i förväg och dokument om detta ska finnas med när alkoholen förs in i landet.

Men många struntar i det och chansar, andra luras tro att näthandlarna betalat skatten.

Sverige förlorar därför stora skatteintäkter. Omkring 350 miljoner kronor i alkoholskatt borde staten få in av näthandeln, men mindre än hälften betalas in, enligt Svenska Dagbladet.

– Vi har 56 distansförsäljare hos oss som registrerat sig för att sköta skatteinbetalningarna. Sedan har vi några hundra privatpersoner som anmält att de vill betala alkoholskatt, men då handlar det oftast om speciella kvalitetsviner som de vill ta in i landet. Men sedan finns det ett stort mörkertal för alla som näthandlar utan att bry sig om skatten, säger Johannes Andersson på Skatteverket Ludvika till SvD.

Just nu finns 100 000 liter nätbeställd alkohol som tullen omhändertagit i kontroller då det inte kunde visas att svensk alkoholskatt var betald.

Har skatten inte betalats inom en månad, så förverkas varorna. Förutom att köparen riskerar förlora det beställda och att betala skatten, så påförs även ett transporttillägg på 20 procent i tillägg för föraren.
• Läs mer på Tullverkets hemsida om näthandel respektive privatinförsel.

Etiketter:

Annonser