Regeringens snuskrig upprör

STOCKHOLM Socialminister Göran Hägglund har nu tagit över som banérförare för regeringens kampanj att släppa snuset fritt i EU. Detta i strid med sina egna hälsomyndigheter och experter, och frågan splittrar även alliansen.

Tidigare har frihandelsminister Ewa Björling (M), själv snusare, tillsammans med tobaksbolaget Swedish Match ihärdigt lobbat för att snus ska tillåtas i hela unionen. Sverige fick ett undantag från förbudet i samband med medlemskapet.

Snusförsvararna menar att hälsorisker med snus överdrivs och att snus kan vara ett sätt att sluta med den klart farligare rökning. Man ser snus mer som en handelsvara än ett folkhälsoproblem – även om experter varnar för munskador, cancerrisker och hjärt-kärlproblem.

När nu tobaksfrågan EU flyttas över till kommissionens hälsodirektorat i samband med att ett tobaksdirektiv ska tas fram har Socialdepartementet fått övertagit frågan i Sverige. I ett brev till unionen om snuset vill socialminister Göran Hägglund (KD) att snus släpps fritt även utanför Sveriges gränser.

“Det finns inte några argument för att motivera något förbud“, och snus är “betydligt mindre skadligt än cigaretter“ och därför är “förbudet inte logiskt“, skriver ministern i brevet som Svenska Dagbladet tagit del av.

Men varken Folkhälsoinstitutet eller Socialstyrelsen håller med Hägglund. Man har varnat för “harm reduction“-strategin och vill inte se en utvidgad försäljning.

– Snus löser inte rökningsproblemen och det kan aldrig vara rätt att öka användningen av snus. Snus medför risker. Det är inga vitaminer direkt, säger generaldirektören Lars Erik Holm på Socialstyrelsen till SvD.

Även hälsorepresentanter i alliansen reagerar nu på socialministerns utspel i EU.
– Regeringens snuskampanj för att tvinga en beroendeframkallande tobaksprodukt på andra EU-länder, är pinsam och skadlig för det svenska varumärket, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) i Stockholm i en kommentar.

Hon menar att tala om snus i hälsotermer är en “vilseledande myt“ som inte stöds av hälsoexperter och länder som framgångsrikt bekämpat rökning. Rydberg uppmanar socialministern sluta vara PR-konsult för tobaksindustrin.

• Svenska regeringens svar till EU:s förslag till skärpt tobaksdirektiv 2012 innehåller även andra formuleringar som förvånar folkhälsoföreträdare i EU. Förutom att försvara snuset så går Sverige emot obligatoriska varningsbilder på tobakspaket, neutrala förpackningar, och att tobaksvaror inte får vara synliga i butiker (s.k. dold försäljning) för att försvåra marknadsföring och lockköp.

Tobaksexperter menar att Sverige ofta, både i EU och vid förhandlingar om WHO:s ramkonvention för tobakskontroll, istället har bromsat arbetet och har samarbetat med länder med stora tobaksindustrier, uppger Tobaksfakta.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser