“Sveriges tobakskontroll urdålig“

STOCKHOLM Skarp kritik riktas mot Sveriges tobakspolitik som från att ha varit ledande nu halkat efter. “Regeringen är inte i takt med folkopinionen, följer inte WHO:s konvention för tobakskontroll, utan tar mer hänsyn till tobaksindustrins intressen“, uppger internationell tobaksexpert och tankesmedjan Tobaksfakta.

Frågan har bränt till än mer sedan det i helgen framkom att socialminister Göran Hägglund (KD) i ett svar från regeringen om nytt tobaksdirektiv i EU lobbar för att upphäva snusförbudet i unionen.

Det nybildade nätverket med tobaksrestriktiva organisationer presenterade vid en pressträff i tisdags två opinionsmätningar som tyder på en klyfta mellan allmänhet och politiker i synen på tobaksförebyggande arbete.

– Från att Sverige tidigare har legat i framkant och lyckats minska rökning, så har vi tappat fart på tobaksområdet. Det saknas politiskt engagemang, inte mycket har hänt efter att rökförbud infördes på serveringar i restriktiv riktning.
– Istället försöker regeringen nu sälja in snus till Europa. Men folkopinionen vill ha en bättre tobakspolitik, sade Margaretha Haglund, tidigare tobaksexpert på Folkhälsoinstitutet, och läkaren Göran Boëthius – båda aktiva i Tobaksfakta.

Tankesmedjan lät opinionsinstitutet Novus i höstas ställa frågor till 215 riksdagskandidater på valbar plats och i februari till ett tusen svenskar, om deras åsikter utifrån några åtgärder som WHO:s tobakskonvention rekommenderar. Det internationella ramavtal som Sverige anslöt sig till 2005.

Bilden som framträder visar att allmänheten är betydligt mer för skärpta åtgärder mot tobak än politikerna. Särskilt för Moderaterna är kontrasten stor – tre fjärdedelar av tillfrågade Moderata väljare är för en lag om att tobaksvaror i butiker ska förvaras under disk (s.k. dold försäljning), medan bara 16 procent av partiets riksdagskandidater. Säljställen har sedan reklamförbudet blivit tobaksbolagens viktigaste marknadsföringsplats.

Även när det gäller att förbjuda smaktillsatser i snus och cigaretter är frågan dubbelt så viktig bland M-väljare, jämfört med deras politiker. Och att släppa svenskt snus fritt i EU ansåg 73 procent av M-politiker är bra, men bara var tredje av partiets väljare.

För övriga allianspolitiker var åsikter om tobaksåtgärder mer i samklang med sina väljare, men Centerpolitiker är klart mer emot att tobak döljs i butiker än sina väljare. Bland de rödgröna är stöd för tobaksinsatser större, såsom bland sina väljare. Hos allmänheten har regeringens snuspolitik stöd från i snitt var tredje väljare.
– Man kan undra vilka regeringen arbetar för och särskilt Moderaterna verkar ha glömt bort sina väljare i tobaksfrågan, sammanfattade Margaretha Haglund.

Hon tycker att Sverige idag bromsar i internationella tobaksförhandlingar och motståndet mot varningsbilder på tobakspaket och försöken att häva snusförbudet i EU är som en inlaga från Swedish Match.

Även inbjudna Florence Berteletti Kemp, generalsekretare för Smoke Free Partnership i Bryssel med medlemsorganisationer i ett hundratal länder, uttrycker stor besvikelse över senare års svensk tobakspolitik. Hon påminde om att tobak globalt kommer att döda 520 miljoner människor kommande halvsekel med dagens situation.

– Sverige har rasat till att bli ett av världens sämsta länder, tillsammans med Kina, på tobakskontroll och är idag ett problem för folkhälsan. Landet följer inte ramavtalet, går industrins ärende och vi vill inte ha det beroendeframkallande, skadliga snuset som svenska regeringen försöker pracka på oss i Europa, sade fransyskan Kemp till Drugnews.

Det är en beskrivning som regeringens representanter helt avfärdar.
– Sverige har lyckats trycka tillbaka rökning till den lägsta i Europa, till skillnad från Kina där den ökar. Förbättrad tillsyn, mer pengar till förebyggande och tobaksskatten höjdes förra mandatperioden och det flaggas för en ny höjning. Vi springer inte tobaksindustrins ärenden, säger Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig (KD) på Socialdepartementet, till Drugnews.

Men han oroas över att så många ungdomar börjar röka, en utmaning som statsmakterna vill ha hjälp med att bättre förebygga.

Vad gäller snuset, så säger Lindgren att det är regeringens linje att exportförbudet är diskriminerande för Sverige av inre marknadsskäl.
– Vi ska inte anföra folkhälsoskäl när vi argumenterar om snus i EU, det är olyckligt att det kom med i svaret om tobaksdirektivet, säger han om socialministerns skrivning att snus är “betydligt mindre skadligt än cigaretter“.

• Drugnews: Är Moderaterna dåligt i takt med sina väljare i tobaksfrågan, vilket tidigare nämnda enkäter antyder?
– Ja, tyvärr är det nog så. Jag är i minoriet, fast det vill jag ändra på, säger Henrik Ripa, nyinvald M-riksdagman som på sikt helt vill förbjuda rökning.

Han beklagar regeringens snuspolitik och håller med om att Sverige halkat efter på tobaksområdet. Han vill lyfta fram WHO:s ramavtal och tänker arbeta för en ny, mer restriktiv Moderat linje. I sin hemkommun Lerum drev han 2007 igenom rökfri arbetstid för de anställda.

– Det skadar partiet att vi i denna fråga strävar tillbaka och mer betonar invididens rätt att få röka. Istället borde vi som Nya Moderaterna kämpa för människors möjlighet till ett sunt liv fritt från beroendeframkallande produkter, säger Ripa som fått ansvar för folkhälsofrågor i partiet.

• Fotnot: Tankesmedjan Tobaksfakta är en kommersiellt och politiskt oberoende ideell förening som ska opinionsbilda och sprida information och kunskap på tobaksområdet. Man har även medicinsk expertis, konsulter och utredare. Svenskt nätverk för tobaksprevention finansierar verksamheten inledningsvis.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser