Schweiz-avtal bryter banksekretess

STOCKHOLM Skattesmitare och ekobrottslingar får allt svårare att gömma pengar. Sverige undertecknade i måndags ett nytt skatteavtal med Schweiz och därmed bryts en beryktad banksekretess.

Ett fördjupat samarbete med Schweiz ska senare följas vilket ökar Sveriges möjligheter till kontroll av pengar på schweiziska bankkonton, uppger finansminister Anders borg (M).

Borg undertecknade ett protokoll till skatteavtalet tillsammans med Schweiz ambassadör Kurt M. Hoechner. Det ska nu lämnas för att godkännas i riksdagen.

– Avtalet med Schweiz är viktigt då det finns flera indikationer om att landet använts för att undandra svensk skatt. Det ger även möjlighet till bredare användning mot annan misstänkt brottslighet, men måste prövas och godkännas i varje enskilt fall, säger departementssekreterare Christina Svanhagen på enheten för skatteavtal och tullfrågor på finansdepartementet, till Drugnews.

Regeringen har sedan 2007 slutit över 30 avtal med olika s.k. skatteparadis (bl a Luxemburg, Liechtenstein, Nederländska Antillerna, Gibraltar, Isle of Man och Jersey) för att kunna byta information i skatteärenden.

Förutom ökade kontrollmöjligheter för Skatteverket om bankinformation i utlandet har avtalen en förebyggande effekt. Möjligheter till frivilliga rättelser i deklarationer har ökat skatteinkomster till staten med 300-350 miljoner kronor, en stor del av dessa handlar om tillgångar i Schweiz.

Etiketter:

Annonser