Ny lag för vård av medicinberoende

STOCKHOLM Läkemedelsberoende är efter alkohol mest utbredda missbruksproblemet. Men trots att tusentals svenskar årligen fastnar i beroende av lugnande och smärtstillande mediciner, så saknar många landsting program för läkemedelsavvänjning.

Lugnande, smärtstillande och sömnmediciner förskrivs i mängder, men de riskerar samtidigt ge beroende för patienterna. De kan räcka med några veckors användning enligt läkares ordination.

Missbruksvårdsutredningen beräknar att 65 000 svenskar har fastnat i missbruk av läkemedel (såsom bensodiazepiner som Diazepam eller smärtstillande opioider som Tramadol eller Treo komp).

Läkemedelsberoende kan vara lika svårt att bryta som heroin, men det finns få vårdmottagningar som inriktat sig på att hjälpa till att bryta detta missbruk.
Flera landsting saknar helt sådana avvänjningsprogram.

Det är något som regeringens missbruksvårdsutredare Gerhard Larsson vill ändra på. Han avser att föreslå en lag som tvingar sjukvården att ta större ansvar för beroendeproblem som man själv varit med att skapa, rapporterar SVT-Rapport.

– Det innebär att varje sjukvårdsområde, varje landsting måste ha en organisation för att möta detta – och möta det i de lägen där till exempel husläkaren inte riktigt behärskar situationen, säger han till Rapport.

Gerhard Larsson lämnar i april utredningen till regeringen.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser