Pilotprojekt mot ungdomsbrott

STOCKHOLM För att identifiera och stödja unga som riskerar hamna i kriminalitet så uppdrar regeringen till Rikspolisstyrelsen att tillsammans med några kommuner starta pilotprojekt.

Arbetet ska drivas som pilotprojekt i sex till tolv kommuner och ledas av socialtjänsten. Bland annat ska projekt med sociala insatsgrupper startas i Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala i stadsdelar där utanförskapet är stort.

Insatserna ska i första hand riktas mot ungdomar 15 till 25 år som redan avtjänar straff eller som polisen känner till är brottsaktiva. Avsikten är att bryta ungdomars brottsbana och förhindra att de rekryteras till kriminella gäng. De som redan gjort det ska få stöd att hoppa av.

Uppdraget presenterades i torsdags av justitieminister Beatrice Ask (M) som avser att besöka varje projekt. Tidigare samhällssatsningar för att undvika att unga blir kriminella har inte alltid använts varit lyckade, enligt ministern.

Bland annat kan nedslående resultat bero på bristande förtroende mellan myndigheter, kommuner och andra inblandade. Man delar kanske inte med sig till varandra information om unga som är på fel väg.

“Yrkeskriminella lyfter just frågan att samhället reagerade för sent. Ur deras perspektiv hade de hunnit begå en mängd brott innan samhällets första ordentliga reaktion kom. Då var det för sent“, skriver justitieministern på SvD Brännpunkt om satsningen för bättre samarbete och insatser mot ungdomsbrott.

Hon efterlyser mer gemensamt agerande för att hjälpa ungdomar. Myndigheter tillsammans med lokalsamhället och frivilligorganisationer bör samarbete mer okonventionellt än idag. Även missbruksvård och psykiatri ska kunna kopplas till insatsgrupperna vid behov.

Vid sidan av pilotprojekten ska Socialstyrelsen ta fram vägledning om stödinsatser för unga och en riskbedömningsmanual för att bättre kunna identifiera vilka ungdomar som riskerar rekryteras till kriminella gäng eller som vill hoppa av dessa nätverk.

Pilotverksamheten ska senaste ha inletts senaste i juni i år och tillsammans med bedömningsinstrumenten slutredovisas senast 31 oktober 2012.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser