Ökad dödlighet bland heroinister i Malmö

2001-01-10 16:28 (DrugNews/SL)
MALMÖ 33 heroinmissbrukare – fler av dem unga – avled förra året i Malmö efter överdoser, en fördubbling jämfört med året före. I år har redan en heroinist avlidit.

”Vi ser en markant ökning av antalet heroinmissbrukare, säger Magnus Andersson”, kurator vid sprutbytesprojektet i Malmö, till nättidningen 24timmar.
Många av de cirka 1 150 sprutnarkomaner som ingår i projektet för att förebygga hiv-spridning har gått över från amfetamin till heroin. Magnus Andersson beräknar att drygt hälften av deltagarna idag använder heroin, mot 15 procent tidigare.

Herointillgången har ökat i Malmö, särskilt sedan brunt rökheroin introducerades för några år sedan och som lockar flera ungdomar som inte ser heroinrökning som missbruk . Många övergår dock efter ett tag till att injicera drogen.
”Tillgången på heroin har ökat kraftigt. Äldre missbrukare går över till heroin från andra droger samtidigt som nya generationer börjar”, bekräftar kriminalinspektör Claes Olsson vid Malmöpolisen till TT.
Olsson tror att den nya Öresundsbron haft betydelse som ny smuggelväg till missbrukarmarknaden i Malmöområdet.

De flesta heroinmissbrukare som avled i Malmö under förra året var födda på 1970-talet. Flera av dem hade missbrukat droger i flera år och cirkulerat mellan avgiftning, behandling och återfall. Risken för överdoser vid återfall är stor.
Magnus Andersson på sprututbytesprojektet menar mot bakgrund av de ökade antalet dödsfall att större krav ställs på sjukvården, exempelvis fler avgiftningsplatser och utökat metadonprogram. Polisen efterlyser främst informationskampanjer i skolor och bland föräldrar.

Läs mer i DrugNews:
Tonåringar missbrukade heroin i Lund
Heroinsmuggling via Öresundsbron avslöjades
Flera döda heroinister i Malmö

Etiketter:

Annonser