Bryggerilån skuldfälla för krögare

STOCKHOLM Restaurangägare som lånar pengar via bryggerier genom s.k. förskottsrabatt hamnar lätt i en fälla. De kan pressas att sälja mer alkohol för att bli skuldfria.

Krogbranschen kan vara en riskfylld bransch och restaurangägare har ofta svårare att kunna ta banklån. Då kan istället bryggerier ge lån genom s.k. förskottsrabatt och krogen förbinder sig att köpa en viss mängd öl under en viss avtalstid.

Men lånen kan bli en skuldfälla om affärerna går sämre och krögaren kan tvingas att bryta mot alkohollagen för att klara kraven, rapporterar nättidningen Accent.

En nattklubbsägare som lånat en miljon kronor på detta sätt annonserade när det blev kris om fri entré, halva dryckespriset och att tömma baren för att locka fler kunder och klara kvoten från bryggeriet. Men han tvingades ändå att gå i konkurs och därmed flyttades inte bryggeriavtalet över till den nya ägaren. Han varnar i Accent för att lånen leder till beroende av bryggeriet, att man blir “som en spratteldocka“ och tillägger att “det är en ful bransch“.

Flera alkoholhandläggare i kommunerna har uppmärksammat låneavtalen med rabatter och bonusar på dryckesförsäljning och hur krögaren kan lockas sälja så mycket alkohol som möjligt. I Södertälje avslogs ett serveringstillstånd för en krögare då volymmålen ansågs orimliga och att ägaren skulle hamna i sådant beroende av bryggeriet att måttfullheten i alkohollagen inte kunde klaras.

Bryggerier tillbakavisar dock att lånen kan leda till att krögare pressas sälja så mycket alkohol som möjligt.
– Vi går in med öppna ögon och beräknar volymerna konservativt. Vi vill inte ha några glädjekalkyler i den enkla mekaniken att vi vill ha pengarna tillbaka. Sedan finns det säkert enskilda fall där det inte blivit bra, säger pr-chef Henric Byström på Carlsberg till Accent.

Etiketter:

Annonser