Staden Utrecht vill odla marijuana

UTRECHT Stadsfullmäktige i holländska Utrecht vill öppna egen cannabisodling och förse ortens coffee shops för att “skydda folkhälsan“. Experimentet utdöms dock helt av landets justitieminister.

Fullmäktige vill att “vuxna rekreationsanvändare“ ska få odla cannabis under kontrollerade former i gemensamt växthus. Enligt nuvarande toleranslinje blundar polisen oftast för om en person har upp till fem plantor i Holland.

Det skulle ge användare kontroll av drogens kvalité, och odling skulle inte längre betraktas som illegal, enligt en talesperson för förslaget. Uppåt 150 användare är tänkt ska delta i experimentet, men flera detaljer återstår innan planerna kan förverkligas.

Politikerna i Utrecht vill även ändra policyn gentemot riskgrupper som använder cannabis, såsom personer som behandlas för schizofreni. Målet är att få ner “överdrivet användande“ till “kontrollerat bruk“, enligt fullmäktige.

Men regeringen som tvärtom vill ökade insatser mot cannabis i landet visar kalla handen åt Utrechts planer.
– Det kommer inte under några som helst omständigheter att bli en legalisering av odling och det blir inga avvikelser från den inställningen. Det blir inga experiment, säger justitieminister Ivo Opstelten till NRC som citeras av Dutch News och Actnow.

Ministern har föreslagit att även den som hjälper cannabisodlare – exempelvis med utrustning, el och lokaler – framledes ska kunna straffas.

Etiketter:

Annonser