Dansk polisinsats mot gängbrott

KÖPENHAMN Dansk polis gjorde i måndags morse tillslag på 43 adresser i Köpenhamn och Nordskälland i jakten på kriminella gäng efter två mord nyligen. Nu införs visitationszoner där även inte brottsmisstänkta kan kontrolleras.

Förra torsdagen dödades en ung man i Husum och i söndags i stadsdelen Nörrebro ännu en man, båda 19 år och med invandrarbakgrund. Polisen misstänker samband till rivaliserande ligor.

Nu har polisen i ett motdrag infört särskilda visitationszoner där personer kan stoppas och undersökas även utan brottsmisstanke. Bland annat omfattas nästan hela Nörrebro i Köpenhamn, rapporterar TT.
“Ett nödvändigt verktyg för att hålla trycket uppe mot gängrelaterade personer och fordon“, meddelar dansk polis.

I en samordnad aktion slog dansk polis tidigt i måndags till mot flera bostäder i landet. Sex personer greps, men inte helt med anledning av dödsskjutningarna, Danmarks Radio.

Vid tillslagen beslagtogs en pistol, ett kilo hasch och 200 000 danska kronor i kontanter.

Gängstrider om narkotikamarknader och annan kriminalitet har drabbat Danmark senare år. Flera dödsfall har krävts i uppgörelserna som också drabbat allmänheten.
Senaste året har vid 40 tillfällen skottlossningar skett bland allmänhet – tre personer dödades och 47 skadades. Polisen har identifierat 1665 personer i gängmiljöer.

Etiketter:

Annonser