Dödsdrogen Krypton stoppad

STOCKHOLM I torsdags narkotikaklassade regeringen substansen o-desmetyltramadol som ingår i nätdrogen Krypton, erfar Drugnews. Drogen krävde ifjol minst nio svenskars liv.

Beslutet tas efter förslag från Läkemedelsverket som snabbutrett ärendet. I december larmade rättsmedicinerare om att obduktioner av nio personer som avlidit förra året innan de kom till sjukhus visade att de hade drogen i kroppen.

Krypton består av växten Kratom från Sydostasien som spetsats med o-desmetyltramadol och saluförts på internet. Drogen påminner om morfin och kan blandas ut i te eller sväljas som kapsel. Blandningen har visat sig göra drogen svårdoserad och kan försvåra andningen.

EU har nu gett klartecken till att Sverige klassar ämnet och efter regeringens beslut tar det cirka en månad innan förbudet formellt träder i kraft. Men tull och polis kan redan från 1 april enligt en ny narkotikalag få omhänderta misstänkta farliga ämnen som inte ännu klassats eller är på väg att göra det. Den nätdrogslagen blir tillämplig för Krypton.

En narkotikaklassning innebär att produkter med substansen blir olagliga att använda, tillverka, sälja och föra in i landet, utan särskilda tillstånd.

Etiketter:

Annonser