Hårdare tryck mot nätdrogbutiker

GÖTEBORG Flera sajter som säljer nätdroger har stängt. “Den nya lagen från 1 april är ett bra verktyg. Nu är vi steget före som omväxling“, säger Håkan Börjesson på narkotikaroteln i Göteborg, som ledde razzian mot en känd nätbutik.

“Det var det det .//. på återseende“, skriver Smartbar till avsked efter razzian förra veckan av polis då hela lagret beslagtogs. Även personal från Skatteverket var med och ska granska bokföringen. Nu återstår bara “gigantiska leverantörsskulder och ett big fuck you…“, enligt nätbutiken som anser sig följt lagen och är bitter.

– Vi tog tusentals påsar och mängder med kapslar, piller och pulver som ska skickas till analys, dessutom fann vi förpackningsmaskiner. Vi hittade även ett preparat som bidragit till nio dödsfall och vars innehåll beslutats ska narkotikaklassas, säger Håkan Börjesson till Drugnews.

Smartbars grundare misstänks dessutom för narkotikabrott genom att företaget förutom oklassade preparat till kunder också skickat Spice-liknande droger med syntetiska cannabinoider som redan narkotikaklassats.

Nätbutiken var tillsammans med DSX Sweden AB i Oskarshamn, som avvecklades i januari, största webbplatserna på svenska marknaden för “naturmedel“, rökelser och designade droger med en omsättning totalt på cirka 80 miljoner kronor. Nu verkar de ha sålt färdigt. En tredje RC-butik har stängt “på grund av påtryckningar av polis“ och i Göteborg sitter en man häktad för en annan nätförsäljning av droger.

Över 500 personer – många ungdomar – har avlidit senaste tio åren med s.k. nätdroger i kroppen. Tidigare var myndigheterna ofta maktlösa innan de ofta syntetiska preparaten hunnit klassats som narkotika eller hälsofarlig vara. Sedan ändrades namn och någon molekyl i kemiska strukturen och drogen blev laglig att sälja igen.

Nu försvåras katt-och-råtta-leken. Med den nya lagen kan polis och tull omhänderta preparat som är på väg att klassas eller misstänks kan bli det. Och Folkhälsoinstitutet och Läkemedelsverket kan på nätet beställa och analysera nya preparat. Detta för att snabbare kunna stoppa och utreda livsfarliga substanser innan de når spridning bland särskilt unga.

– Med lagen kan vi omhänderta och destruera. Jag tror att fler nätbutiker tvingas lägga ner. Visst går det beställa via sajter utomlands, men då måste försändelsen passera tullen vid gränsen som har samma befogenhet, säger Håkan Börjesson på narkotikaroteln i Göteborg.

Åklagare, tullpersonal och poliser runt landet informeras nu om de nya verktygen mot nätdroger. Lagen ger möjlighet att omhänderta misstänkta preparat och sedan efter åklagarbeslut att förstöra dem. Ett juridiskt delikat upplägg.

– Lagen är en hybrid eftersom den inskränker äganderätten av preparat som inte ännu är otillåtna. Den medger inte att tvångsmedel används och beslut om förstörande kan överklagas, säger Sara Malmhester på Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Stockholm.

Hon medverkade häromdagen på ett seminarie om nätdroger och nya lagen arrangerat av Svenska Carnegieinstitutet. Forskare och poliser berättade om olika preparats kännetecken, beroendepotential, skador och utbredning.

Cecilia Fant, nätpolis på Rikskrim, följer chattar och märker att många unga är beredda att experimentera, kombinera olika preparat och dosnivåer. De är innovativa, byter erfarenheter och drogtips och information om var man kan beställa droger.
– Underligt egentligen, många unga vill handla rättvisemärkt och ekologisk, men när det gäller droger så har fler liberala attityder och är villiga att ta stora risker och beställa något man inte säkert vet vad det är, sade hon till Drugnews.

Hon tycker det är positivt att myndigheter nu kan ta ifrån ungdomar oklassade substanser, utan att de prickas i straffregistret.
– Men vi får inte luta oss tillbaka, lagen är bara ett komplement och vi måste fortsätta arbeta brett mot drogproblem, sade Cecilia Fant.

Hon berättade även att internethandel med falska läkemedel (ex. malaria- och cancermediciner, potensmedel) ökat kraftigt och blivit mer lönsamt för de kriminella än narkotikaaffärer och straffen är lägre om de åker fast.

Etiketter:

Annonser