Medicinregister ska stoppa missbruk

STOCKHOLM Regeringens missbruksutredare vill försvåra langning och felaktig användning av beroendeframkallande läkemedel. Bland annat med ett register om mängd och vilka mediciner som patienter förskrivs.

Idag skrivs det ut för mycket lugnande och smärtstillande läkemedel, anser utredaren. Omkring 65 000 svenskar har fastnat i missbruk av legala mediciner.

Det finns även langare som handlar med exempelvis Tradolan (ett syntetisk smärtstillande medel såsom Tramadol).
– Jag får tag i mina genom en person som fixar dem. De betalar läkare plus de har ju familjemedlemmar som är sjuka, som de får ut det så, säger langaren till SR P3 Nyheter.

Men att patienter kan förmå en läkare att felaktigt skriva ut eller besöka flera läkare för att få flera recept vill regeringens utredare Gerhard Larsson förhindra med ett register.

– Meningen är då att läkemedelsregistret ska utvecklas så att man ska få en feedback från registret när man går till en annan läkare om vederbörande har haft motsvarande tablett från ett annat ställe om man inte säger det själv, så att man inte blir dubbelförskriven, säger Gerhard Larsson till P3.

Utredaren, som lägger fram sin utredning nästa vecka, vill även att fler landsting erbjuder program för läkemedelsavvänjning.

• Men illegal handel med narkotikaklassad medicin sker inte bara med hjälp av recept. Tullen har märkt ett ökat smugglingstryck av Tradolan och Tramadol som fraktas från Thailand eller beställs via “nätapotek“.
Ifjol beslagtog tullen på Arlanda 100 000 sådana tabletter, och de tre första månaderna i år hela 51 000 tabletter. Totalt beslagtog svenska tullen ifjol 779 100 narkotikaklassade tabletter (nära en fördubbling av läkemedel, jämfört med året före).

Etiketter:

Annonser