Brittiskt exportförbjud av dödsdroger

LONDON Storbritannien har förbjudit export av ytterligare tre droger som används för i giftinjektioner avrätta fångar i USA. Nu uppmanar regeringen övriga EU-länder att också införa exportförbud av substanserna.

Förra året stämde människorättsorganisationen Reprieve Storbritannien för att man tillät export av sodium tiopental, ett av de ämnen som används i USA i dödliga injektioner. Detta ledde till att regeringen omedelbart förbjöd export av giftet.

Nu har exportförbud införs mot ytterligare tre av de gifter som används – pancuronium bromid, potassium klorid och sodium pentobarbital.

– Under alla omständigheter är vi emot dödsstraff och det är helt klart att brittiska droger inte ska användas för att utföra sådana. Det var därför vi, som första nation i världen, stoppade exporten av tiopental förra året och det är därför vi nu inför förbud mot export av de tre andra drogerna som används vid avrättningar, säger handelsministern Vince Cable, till Reuters.

I USA råder brist på kemikalier och droger för avrättningsändamål och i slutet av december förra året meddelade Death Penalty Information Center att långt färre avrättningar genomfördes i USA år 2010 än tidigare år. Detta beroende av bristen av sodium tiopental.

Nu uppmanar Vince Cable övriga EU-länder att också införa exportförbud.
Myndigheterna i de amerikanska delstater som fortfarande avrättar fångar har vänt sig till ett danskt företag för att täcka behovet av gifter.

Etiketter:

Annonser