Fotboja för idrottshuliganer?

STOCKHOLM • Djurgården fotbolls sportchef avgår efter hot. • Polisen ska ta betalt för bevakning. • Nya förslag om hur idrottsvåldet ska bekämpas strömmar in. Rikspolisstyrelsen ska utreda om fotboja kan vara ett alternativ till anmälningsplikt för portade huliganer.

– Det är en idé som vi har, och vi vill gärna testa om det fungerar, säger kommissarie Per Engström, sektionschef på polisavdelningen, till Dagens Nyheter.

Med en sådan anordning så slipper man Datainspektionen som har åsikter om att ha bilder på bråkiga supportrar med tillträdesförbud vid insläppen.

Fotbollssäsongen startade på värsta befarat sätt. Fylleri och en stoppad match sedan någon slängt in smällare som skadade en linjedomare.

I onsdags meddelade Djurgårdens Fotbolls sportchef Stefan Alvén att han avgår efter att ha utsatts för hot, rapporterar Sportradion. Missnöje har grott bland supportrar sedan klubben ligger näst sist efter fem raka förluster i Allsvenskan. Hotbrev mot Alvén och hans familj har nu polisanmälts.

Polisen ska nu börja ta betalt för bevakning av idrottsevenemang, undantag görs för ideella föreningar som är befriade från skatt. Det framgår av Rikspolisstyrelsens nya riktlinjer, (olika system har hittills använts runt landet). Det drabbar bl a aktiebolagen Djurgården, AIK (både fotboll och hockey) och Örebro SK. Även andra evenemang med vinstsyfte såsom konserter, marknader och festivaler berörs.

Fotbollsförbundet kräver strängare straff för och föreslår anmälningsplikt till polisen för avstängda huliganer matchdagar för att visa att de inte är i närheten av arenan. Det är en metod som används i Storbritannien med framgång och har ökat stöd hos svenska politiker.

Med fotboja som larmar om personen kommer nära en arena skulle anmälningsplikt inte behövas, och inte kräver samma “administrativa jätteapparat“ och inte är lika integritetskränkande, enligt RPS.

Tidigare har regler skärpts med bland annat tillträdesförbud, utökad möjlighet att bussa bort störande, förbud mot pyroteknik på arenor.

Men regeringen vill inte avisera fler lagar på idrottsområdet i nuläget, utan först avvakta den utredning som tillsatts för att motverka brott i samband med idrottsevenemang och få tillstånd bättre samverkan mellan myndigheter, organisationer, klubbar med flera.

Bättre möjlighet att identifiera bråkmakare, efterlyser justitieministern och idrottsministern. De vill se fler samlade grepp, men vill inte föregripa landshövding Per Unckels utredning.

“Fotboll ska vara tryggt och roligt“, skrev Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth häromdagen på DN-debatt. “Våld och annan kriminalitet hör inte hemma på våra arenor. Det gör inte heller alkohol- eller drogpåverkade åskådare“, fortsatte ministrarna.

Etiketter:

Annonser