Sprutbyte på gång i Stockholm

STOCKHOLM Måndag kväll väntas Stockholms kommunfullmäktige säga ja till att ansöka om sprutbyte för narkomaner i huvudstaden. Alla partier är för ett försök, utom Moderaterna.

Sprutfrågan har länge nötts och blötts. Landstinget röstade ifjol ja till ett försök, men måste ha en kommun med sig i ansökan till Socialstyrelsen.

Frågan splittrar alliansen som styr i Stockholm.
Idag är bara Moderaterna emot ett försök med sprutbyte. Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser bl a att det saknas evidens för att det minskar spridning av hiv och hepatit; att underlaget från landstinget är otillräckligt för beslut; att det är svårt att avveckla sprutprogram när det väl införts.

Biträdande socialborgarrådet Ewa Samuelsson (KD) beskrev nyligen hur hon ändrat ståndpunkt och numer vill införa sprutprogram i Stockholm. “Sprutbyte är inte ett steg mot legalisering av droger, men kan hjälpa människor som lever i djupaste misär“, skrev hon i Expressen.

Vänsterns Karin Rågsjö, som väckte frågan med en motion i Stockholm, är nöjd inför omröstningen i fullmäktige.
– Vi är jätteglada, och i oppositionen är det väldigt sällan man vinner en seger. Behovet av fria sprutor är en hälsofråga, som handlar om allas rätt att skydda sig. Det är bra att det här äntligen klubbas, säger hon till Svenska Dagbladet.

Rågsjö sade nyligen till Drugnews att hon vill att sprutbyten för narkomaner öppnas på tre ställen i staden (Söderort, Västerort och centrala staden) för att undvika koncentration.

Följ debatten i Stockholms fullmäktige via webben från kl 15.. Ärende 46, utl. 2011:80, “Samlad strategi för att begränsa smittspridning bland intravenösa missbrukare“.

Etiketter:

Annonser