Turister förbjuds besöka hasch-caféer

AMSTERDAM Nederländska regeringen har beslutat att landets coffe shops ska stängas för utländsk drogturism. Senare i år ska de omtalade hasch-caféerna göras om till reglerade privata klubbar endast öppna för holländare. Något som oroar turistindustrin i Amsterdam där ställena länge varit en attraktion.

Beslutet meddelades i fredags i ett brev till parlamentet. Avsikten är att Holland (Nederländerna) ska bli hälsosammare, mer laglydigt och narkotikaturismen minska. Kriminella organisationer har ökat från 20 till 40 procent i narkotikahandeln och regeringen avser göra fler motåtgärder.

Holland har i decennier haft en ökänd, tolerant inställning till “mjuka droger“. Personer får köpa och inneha upp till 5 gram cannabis för eget bruk. Coffe shop har dock dragit till sig många drogturister, vilket ibland lett till oro och bråk. Grannländer har också protesterat mot det holländska systemet.

När gränsstaden Maastricht fick rätt i EU-domstolen ifjol att porta utländska besökare från coffe shops, så tog idén form om att göra likadant i hela landet. Nya koalitionsregeringen med hälso- och justitieminstrarna i täten har drivit på mot den lukrativa cannabis-hanteringen som lockat allt fler kriminella.

Och nu kommer alltså beslutet som kan betyda att stundande sommar är sista gången utlänningar kan besöka drogcaféerna. Idag finns drygt 600 sådana i landet. De licensierade cannabis-ställena ska begränsas, antalet bestäms senare.

En klubb ska i framtiden – enligt beslutet – bara få sälja till ett tusental medlemmar, som fyllt 18 år och är holländare. De måste bli medlemmar i minst ett år. Inga coffe shops får ligga närmare än 350 meter från en skola, vilket gör att flera av dem tvingas stänga. Städernas borgmästare kan utifrån lokala situationen införa ytterligare begränsningar.

Förändringen inleds i slutet av året i södra landet och senare i övriga delar och städer som Amsterdam. Staden har idag 223 hasch-caféer, populära bland turister som kan besöka, köpa och röka cannabis där. Några ställen serverar även mat och dryck, men inte alkohol.

Amsterdams turistnäring oroas för att regeringens beslut kommer att skrämma bort turister. Cirka 25 procent av alla besökare i staden brukar hamna på ett cannabisställe. “Coffe shops tillhör vår kultur… Det här kommer att drabba staden hårt“, reagerar chefen för resebyrån TUI, enligt Dutch Daily News.

Etiketter:

Annonser