Åtal för rekordbeslag av GBL

HELSINGBORG Två män åtalades i onsdags för att ha försökt smuggla in 200 liter av giftlösningen GLB, som i kroppen omvandlas till drogen GHB. Tullen hittade 20 plastdunkar i en personbil som kom med färja till Helsingborg i december ifjol.

– Beslaget är det största tullbeslaget av GBL någonsin, säger Lars Hansson, tullverkets specialist på droger, i en kommentar.

En 46-årig man bosatt i Tyskland kom med färjan från Danmark och en 37-årig helsingborgare väntade på kaj. De misstänks vara kurir respektive mottagare av lösningen som är klassad som hälsofarlig vara. De åtalas nu för grov smuggling och förberedelse till grovt narkotikabrott.

Vätskan GBL (gammabutyrolakton) används inom kemiindustri, men går även nyttja som rusmedel då det i kroppen omvandlas till redan narkotikaklassade GHB (gammahydroxibutyrat). Drogerna är svårdoserade, oberäkneliga och har lett till flera förgiftningar och dödsfall. Nyligen slog en experthearing fast att kunskapen om drogen och dess utbredning måste öka och att samarbete mellan sjukvård och socialtjänste i kommuner måste förbättras för att hjälpa personer som fastnat i beroende.

GBL och kemiska varianten butandiol – som är legala i industrin, men förbjudna att hantera i missbrukssyfte – kommer troligen båda att omklassas till narkotika i höst.

Etiketter:

Annonser