Unga mer toleranta till alkohol

STOCKHOLM Många yngre personer anser inte att det är fel att 15-16-åringar dricker alkohol ibland. Det visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av IQ.

I ålderskategorin 16-29 år tycker 38 procent att det inte var något problem att 15-16-åriga dricker ibland. Snittet för alla åldersgrupper var 16 procent, och toleransen var betydligt lägre bland de äldre.

– Färre tonårsföräldrar köper ut alkohol till sina barn vilket är mycket glädjande. Men den tillåtande attityden hos äldre syskon och kompisar gör att tonåringar i alla fall får tag på alkohol, när de vill dricka, säger Magnus Jägerskog, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, i en kommentar.

Andelen tonåringar som dricker alkohol har sjunkit senare år. Men för att minska ungdomsdrickandet ytterligare anser han att det är viktigt att förmå unga vuxna att ändra inställning till tonåringars drickande.

Andra studier visar att vanligaste sättet för tonåringar att få tag i alkohol är via syskon, kompisar eller kompisars syskon. Därefter köpa alkoholen av en annan vuxen, eller i tredje hand via en förälder (vilket 15 procent av flickor och 11 procent av pojkar i grundskolans niondeklass kan).

IQ:s enkät visar även att personer som själva dricker sällan eller har hemmavarande barn i högre grad inte tycker det är rätt att tonåringar dricker alkohol.

Enkäten omfattar 2 000 telefonintervjuer som gjordes i maj i år.

Etiketter:

Annonser