Norsk gårdsförsäljning av öl och cider

OSLO Norska stortinget har beslutat att från årsskiftet tillåta direktförsäljning på gårdar av drycker med alkoholhalt av högst 4,7 volymprocent. Reglerna som främst omfattar öl och cider gäller sedan länge i livsmedelsaffärer i Norge.

Sådana licenser har hittills varit möjliga att få för livsmedelsbranschen, men enligt beslutet i maj så ska även alkoholproducerande gårdar få erbjuda besökare drycker på högst 4,7 volymprocent och göra reklam sin hemsida. Starkare drycker ska även framöver bara kunna köpas på Vinmonopolet, motsvarigheten till Systembolaget.

Den norska gårdsförsäljningen kommer troligen inledningsvis omfatta färre än tio producenter av svagare alkoholdrycker.
– Men jag tror inte att det kommer att dröja länge innan det läggs ett förslag om att man ska få sälja starkare drycker vid gårdarna, säger en kritisk Helge Kolstad, ordförande för IOGT i Norge, till Accent.

Partiet Venstre som drivit på om gårdsförsäljning i Norge ville ha en högre alkoholgräns för att gynna turism och alkoholproducenter på landsbygden. Flera tillverkare har sagt att det är svårt att tillverka cider med lägre alkoholhalt än 6 volymproducent.

Norska gårdsdebatten har inte varit särskilt het jämfört med i Sverige. Här har nyligen remissrundan avslutas om ett betydligt mer långtgående förslag där alla dryckesslag – både lokalproducerade och utländska märken – skulle få säljas i begränsad mängd i butiker i hela landet. Regeringen ska nu ta ställning till om att gå vidare med förslaget eller om det riskerar reta EU, hota detaljhandelsmonopolet och folkhälsan.

Etiketter:

Annonser