V: förbjud ge unga alkohol

ÅRE Avregleringar, mer lättillgänglig alkohol och förslag om gårdsförsäljning är steg i fel riktning. Det anser Vänsterledaren Lars Ohly som talade på IOGT-NTO:rörelsens pågående kongress. Han vill även införa totalförbjud för att bjuda unga under 18 år på alkohol.

– Unga som inte får köpa alkohol ska heller inte kunna bjudas, inte ens av sina föräldrar, sade Lars Ohly som efterlyser fler alkoholfria miljöer.

Han talade i torsdags inför en fullsatt IOGT-NTO-kongress i Åre.
Ohly talade även om nykterhetsrörelsen och arbetarerörelsens gemensamma rötter och värderingar, bland annat i synen på alkohol.
– Man kan inte bygga ett bättre samhälle på fyllan. Alkoholkonsumtionen håller nere oss och försvårar för den kamp som kan leda till förbättringar för folkflertalet, sade han.

Han oroas över att många unga vuxna har en riskabelt hög alkoholkonsumtion. Våld i hemmet och på gator är ofta alkoholrelaterat. Och att alkohol står i vägen för många länders utveckling.
Han pekade även på en trend där fler unga väljer bort alkohol.
– Det är inne att var nykter. Det märktes också på mitt bröllop där det var nykteristerna som höll igång längst och festade mest, sade Lars Ohly och fick applåder.

Vänsterpartiet är emot en pågående avreglering, exempelvis av apoteken och vården som säljs ut och styras i vinstintresse och drar er på förebyggande folkhälsoinsatser. Och gillar inte heller de nya alkoholregler som underlättar för fler att tillverka, matställen att servera och ökar tillgängligheten.
– Problemet är inte att vi dricker för lite, utan att vi dricker för mycket. Det är kanske humörhöjdare för alkoholindustrin, men baksmällan kommer!, sade Lars Ohly.

Vänstern vill försvara Systembolaget, ta bort folköl i livsmedelsbutiker och höja alkoholskatten, “mer än vad regeringen vill“. Och Ohly är emot förslaget om gårdsförsäljning som kan bli att bakvägen avskaffa försäljningsmonopolet, en grundbult i alkoholpolitiken.

Han betonade att det inte räcker med upplysningskampanjer om att dricka med måtta, utan politiken måste backa upp med regler om att det inte är rätt att dricka i alla lägen.
– Det räcker inte med att informera, utan vi måste följa upp med en politik om restriktioner och minskad tillgänglighet och för ett samhälle där solidariteten är överordnad marknadsliberalismen, sade Lars Ohly.

Han inbjöd nykterhetsrörelsen och alla “goda krafter“ till samarbete för ett samhälle där ingen människa begränsas av alkoholkonsumtion i strävande efter ett fritt och värdigt liv.

• Fotnot: Se Lars Ohlys hela tal i Åre via Accents webb-tv.

Etiketter:

Annonser