Almedalen ingen alkoholfri zon

VISBY En majoritet svenskar anser inte att alkohol och arbete hör ihop. Men bland lobbyister och politiker i Almedalen är det tvärtom – fyra av fem tycker alkohol är okey.

I andra studier signalerar två av tre tillfrågade att alkohol under arbetstid inte är acceptabelt. Men när en expertpanel av 60 opinionsbildare i Visby (s.k. Almedalspanelen) tillfrågades på IOGT-NTO:s initiativ, så blev svaret helt annorlunda. Bara 19 procent sade nej till alkohol under arbetstid.

– Vi vill inte förbjuda alkohol, men vi vill ha arbetsmiljöer där det fattas nyktra beslut. Det är dags att arrangörer tar ansvar och att den stora arbetsplats som Almedalen är blir en alkoholfri zon, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Öl och bubbel flödar på flera mingel under veckan. Samtidigt finns tecken på en tillnyktring – flera skippar rosévinet och bjuder istället på mat och alkoholfria alternativ.

Nykterhetsrörelsen driver under veckan en kampanj för alkoholfria miljöer, särskilt kopplade till när man jobbar. Vilket många av de pr-folk, beslutsfattare och organisationsmänniskor ska göra under Almedalsveckan.

IOGT-NTO-medlemmar bär där tröjor och delar ut knappar med budskapet “tack, men jag jobbar“. I måndags kväll arrangerade föreningen ett fullsatt möte på temat i Metodistkyrkan i Visby tillsammans med Socialdemokrater för tro och solidaritet.

En alkoholfri zon under Almedalsveckan är en trädgård bakom muren, 150 meter från parkscenen. Där hyr Blå Bandet och Folkrörelser mot droger och arrangerar seminarier under veckan med ofta sociala teman.

Men på onsdag bryts alkoholfriheten. Då ordnar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ett mingel på platsen och det bjuds även på vin. Något RF tycker är helt i sin ordning.

– Ett sätt att träffas och en andningspaus från de hektiska dagarna i Almedalen, säger generalsekretare Erik Strand till Accent.
Han tillägger att man är medvetna om alkoholens risker inom idrotten, men att de inte är någon nykterhetsrörelse.

Etiketter:

Annonser