CAN: stor tillgång på narkotika

VISBY Narkotikapriser i missbruksledet har halverats sedan 1988 i Sverige, men har börjat stiga något senaste åren. Tillgången på illegala droger är dock stor, konstaterar CAN i en ny rapport.

Största prisnedgången inträffade redan på 1990-talet, och har sedan börjat stagnera. Senaste åren har faktiskt priset på cannabis, kokain och heroin ökat något, medan det på amfetamin ligger ganska still.
Prisvariationer påverkar mer grava missbrukare, mindre ungdomar som experimenterar med droger – attityder och tillgång har större inverkan för dem.

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som i rapporten ”Narkotikatillgängligheten i Sverige 1988–2010“, (pdf-fil, 86 sidor), följt utvecklingen och som presenterades i Almedalen.

Polisen i samtliga län har svarat på en enkät om tillgång och pris regionalt i gatuled av ett tiotal droger som sedan inflationsjusteras. Dessa vägs in och jämförs beslagstatistik med mera.

Flera droger har blivit vanligare runt landet, men studien noterar även att heroin (särskilt vitt heroin) har minskat. Hasch är fortfarande vanligaste illegala drog, men marijuana ökar betydligt.
– Marijuana har ökat under 2000-talet, både tillgång, pris och beslag. Det kan bero på inhemsk odling blivit vanligare och att kvalité och rushalt ökat, säger forskningssekreterare Ulf Guttormsson, huvudförfattare av rapporten, till Drugnews.

Amfetamin finns kvar i hela landet, senare år har även metamfetamin ökat. Andra droger som följs är GHB, ecstasy och LSD, de två sistnämnda blir allt mer sällsynta, medan GHB mest förekommer i några regioner som Västkusten och Västernorrland.

Vad som egentligen låg bakom nedgång i pris och ökad tillgänglighet under lång tid har Guttormsson lite svårt att förklara. Möjligen en internationell trend med fler konkurrerande aktörer som tillverkar och smugglar narkotika med större tillgänglighet och lägre priser som följd.

Han understryker att studien har svårare att fånga in förekomst om andra preparat på missbruksmarknaden, exempelvis läkemedel och s.k. nätdroger.

Etiketter:

Annonser