Gammalt flum hjälper inte unga

Dagens ungdomar är inte hjälpta av att drogflummiga argument från 1970-talet dammas av och återkommer, skriver Gunnar Blommé, drogsamordnare i Falun.

Jakop Dalunde från Miljöpartiet i Stockholm vill avkriminalisera eget bruk av narkotika (Expressen 19/7-2011). Med jämna mellanrum kommer dessa förslag upp. Det blir de inte mer trovärda av.

Förutom att förbudet mot eget bruk och innehav är normsättande och att det därmed också har en avhållande effekt, så glömmer han att till exempel hasch är en mycket farlig drog. Den ger ofta bestående skador i hjärnans signalsystem.

Jag har själv arbetat med unga människor som hade återkommande haschpsykoser och detta långt efter att de slutat med drogen.

Jakop tycks ansluta sig till dem som tror att världen blir bättre av mer knarkande. Jag och de allra flesta som arbetar med dessa frågor är däremot övertygande om motsatsen.

För att det ska gå åt rätt håll så behöver vi, bland annat, fler restriktioner och inte färre. Dagens unga är inte hjälpta av att de drogflummiga argumenten från 1970-talet dammas av och återkommer.

Det vi alla – i stället – borde glädjas åt är att alkoholkonsumtionen, särskilt bland ungdomar, tycks fortsätta att minska.

Alkoholkonsumtionen är ofta, särskilt för unga, en av ”inkörsportarna” till narkotika och ett narkotikaberoende.
B361-Gunnar-Blomme1_minimin.jpg

Etiketter:

Annonser