Cannabis fortsätter öka bland unga

STOCKHOLM Fler tonåringar skrivs in på Maria Ungdom i huvudstaden och andelen med cannabis som huvuddrog har ökat till 66 procent i år. Nu höjs röster mot nedskärningar på ungdomsmottagningen.

Cannabis blir vanligare bland de unga som söker hjälp i Stockholm. År 2009 var andelen 43 procent och ifjol 51 procent med hasch/marijuana som huvuddrog av de årligen drygt 400 som blir nya ärenden på Maria ungdom.

Ökning fortsätter i år då 66 procent av de 251 tonåringar, snittålder knappt 17 år, som januari till juli skrevs in (27 procent fler!) främst rökte hasch eller marijuana.

Alkohol är alltså inte längre vanligast som rusmedel bland de som får behandling och utreds socialt på ungdomsmottagningen i huvudstaden.
– Ett trendbrott. Det är nu “inne“ med cannabis, många unga upplever ett annat rus jämfört med alkohol, blir inte bakfulla. Drogen glorifieras i filmer, musik och på internet. Och tillgången är väldigt stor, enligt polis och fältassistenter, säger Göran Hägglund, enhetschef på Maria Ungdoms sociala del, till Drugnews.

Ungdomar som blir aktuella på Maria Ungdom – majoriteten efter föräldrakontakt, några söker själva eller kommer akut – har ofta problem med minne, inlärning, kognitiva funktioner etc. De är okunniga om skador på längre sikt, som risk för psykisk ohälsa.

Cannabis ökar även i andra storstäder och Göran Hägglund är nu i Göteborg för att inleda ett trestadssamarbete tillsammans med även Malmö om nya strategier.
– Det behövs nya preventiva sätt att nå unga, skräckbilder fungerar inte, även föräldrar måste mer informeras för att bryta den allvarliga cannabistrenden, säger han.

Han tycker regeringens planerade cannabiskampanj med 48 miljoner kronor och Stockholms extrasatsning med två miljoner kronor i år är bra.

Men omorganisationer och neddragningar har samtidigt gjorts på Maria Ungdom, till följd av att anslaget inte höjts på flera år när priser och löner ökat. På ungdomsmottagningens landstingsdel har flera skötare fått sluta i samband med en omorganisation tidigare i år.

– Någonstans finns en smärtgräns, och vi tvingas prioritera hårdare när vi bjuds in att medverka i skolor, föräldramöten och stadsdelsträffar, säger Göran Hägglund.

Uppgifterna om ökat cannabismissbruk oroar politiker.
– Nu måste vi sätta in krafttag. Vi måste arbeta med att både minska tillgängligheten och efterfrågan, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Svenska Dagbladet.
Hon hoppas att planerade föräldrautbildningar på Maria Ungdom i höst kommer ha effekt.

Stockholmsvänstern anser att nedskärningar på Maria Ungdom är olyckliga när missbruket ökar. Partiet vill istället utöka verksamheten och att mottagningen blir ett nationellt kunskapscentrum, skrev partiets företrädare på DN-debatt häromdagen.

V anser att preventionssatsningen i stadsdelarna inte räcker till, utan vill utveckla drog- och brottsförebyggande arbetet där. Och vill att en fältstation öppnas på Sergels torg och en lättmottagning startas för unga vuxna med depression och beroendeproblem.

Etiketter:

Annonser