Ny kampanj mot knark i Thailand

BANGKOK Thailands nyvalda premiärminister, Yingluck Shinawatra, har kungjort en ny narkotikastrategi som inom ett år ska bidra till att få ner missbruk och langning med 80 procent i landet.

Beräkningar av omfattningen av narkotika i landet visar att i 80 000 städer och byar i landet finns drogrelaterad brottslighet och cirka 1,3 miljoner personer är inblandade. Antalet gripna för narkotikabrott har ökat dramatiskt senare år.

I en styrkedemonstration tillsammans med utvalda delar av sitt kabinett och myndighetsrepresentanter i söndags ville hon understryka allvaret i nationella agendan.

– Vi ska minska narkotikamarknaden med 80 procent på ett år och för att klara det ska vi arbeta under sju specifika områden. Bland annat stärka rättmyndigheter, internationella samarbetet, prioritera tillslag mot smugglare vid gränserna och öka lokala myndigheters möjlighet att slå ner mot missbruk och langning, sade premiärminister Shinawatra till thailändska medier.

Ansvarig för kampanjen blir vice premiärminister Chalerm Yoobamrung. Han säger att det inte helt går utrota narkotikan, men insatsen ska minska riskerna för samhället och reducera antalet drogmissbrukare.

– Vi kommer också behöva ett kraftfullt stöd från armén för att fånga smugglare vid gränserna och insatsen kommer präglas av barmhärtighet, följande av lagen och lokala problemlösningar, säger Yoobamrung.

Lanseringen av nya narkotikastrategin kommer bara ett par dagar efter att en thailändsk gränspatrull stoppat smugglare som försökte smuggla 3,4 kilo heroin och 95 kilo metamfetamin, till ett värde av motsvarande cirka 215 miljoner kronor, från Burma.

2003 genomfördes i Thailand en liknande omstridd kampanj mot missbruk, smuggling och langning av narkotika, den gången beordrades insatsen av dåvarande premiärministern Thaksin Shinawatra, bror till den nya premiärministern. Den insatsen kritiserades för brutalitet och övervåld med många dödsoffer som följd.

Etiketter:

Annonser