Ryssland tillåter hampaodling

MOSKVA Ryssland väntas inom kort tillåta odling av hampa – Cannabis sativa – för användning inom jordbruket och industrin. Något som varit förbjudet sedan 1961.

Ryska myndigheter meddelar att landets statliga anti-drogkommitté kommer fatta beslutet på onsdag.

Ryssland var fram till 1961 en av världens ledande producenter av hampa som en råvara för olja, mat, fibrer och del i byggnads- och industriellt material. Men när dåvarande Sovjetunionen samma år ratificerade FN:s narkotikakontrollkonvention (UN Single Convention), där cannabis och heroin förklarades som mycket skadliga droger, så upphörde den lagliga odlingen av växten.

Ryssland är idag en av världens största importörer av cannabisfibrer och -olja, uppger en representant för landets drogkontrollmyndighet för nyhetsbyrån Ria Novosti.

2007 lättade myndigheterna något på lagarna mot odling och för närvarande uppskattas finnas cirka 2 000 hektar hampa odlingar i landet. Däremot är illegal odling omfattande, den beräknas till cirka en miljon hektar i landet. Dessa odlingar finns främst i otillgängliga områden i Fjärran östern och Svarta havsregionen.

– Att tillåta cannabisodling för industrins och lantbrukets behov kommer skapa många nya arbeten och reducera sociala spänningar i regionerna där illegal cannabisodling är rikligt förekommande, säger drogkontrollmyndighetens talesperson.

• Sverige tillät odling av hampa (“industrihampa“)med låg rushalt år 2003 efter ett utslag i EU-domstolen.

Etiketter:

Annonser