Värre skräckbilder på tobak i Kanada

OTTAWA Kanadas varningsbilder på cigarettpaketen ska nästa år bli ännu större och ännu mer avskräckande. Orsaken är att rökare vant sig vid dagens hälsovarningar.

I veckan visades några av världens mest avskräckande grafiska bilder som kommer pryda tobakspaketen i Kanada från mitten av nästa år.

De nya bilderna och texterna ska täcka 75 procent av cigarettpaketens yta, mot nuvarande 50 procent. Det är sammanlagt 16 olika bilder och grafiker finns med exempelvis en kvinna döende i cancer, en man med hål i halsen efter en strupcanceroperation och en närbild av en cancerinfekterad tunga.

– Vi har strävat efter att göra de nya bilderna riktigt avskräckande och mera lättförståeliga. De är dessutom skrämmande i sin realitet, men så är verkligheten för rökare som drabbas av cancer, säger Kanadas hälsominister Leona Aglukkaq till Reuters.

Med tiden har människorna vant sig vid de gamla bilderna och texterna, därför vill myndigheterna återigen fånga allmänhetens uppmärksamhet för att visa farorna med rökning.

Undersökningar visar att ju större del av cigarettpaketen som täcks av avskräckande bilder och texter, desto större påverkan får det på allmänheten.

Kanadas folkhälsoinstitut välkomnar den nya lagen och säger att minskad rökning är den enskilt största preventiva satsning för att minska sjukdomar, handikapp och för tidig död.

Tobaksindustrin har begärt att få tid på sig till mars nästa år för att ställa om. De nya förpackningarna kommer finnas i handeln från 19 juni nästa år.

2010 rökte cirka 17 procent av Kanadas vuxna befolkning mot 24 procent år 2000 när de första varningstexterna på cigarettpaket introducerades. Endast Uruguay har en tuffare lagstiftning vad gäller varningar på cigarettpaket, där ska minst 80 procent av paketen vara försedda med varningar. I Australien planeras att bara tillåta neutrala paket med varningsbilder, men helt utan tobaksbolagens logotyper.

Svenska regeringen avvaktar ännu med att införa varningsbilder på tobaksomslag.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser