Knarkambulans kör runt i Köpenhamn

KÖPENHAMN En gammal ambulans däri grava missbrukare kan inta sina droger rullar sedan några veckor runt i danska huvudstaden. Tanken är att de kan injicera i steril miljö, utan att störa allmänheten.

Mängder av kanyler och sprutor hittas ofta på skolgårdar, i trappor och kring bostäder i stadsdelen Vesterbro där omkring 500 missbrukare rör sig.

Föreningen Fixerum som startats av boende i kvarteren hade därför ordnat ett särskilt rum där grava missbrukare skulle kunna inta droger, men klagomålen blev för stora innan verksamheten hann öppna. Nu kan man sedan tre veckor istället erbjuda missbrukare ett mobilt sprutrum sedan en skådespelare som bor i området donerat en gammal ambulans.

“Fixeambulansen“ med förstahjälp-assistans ska erbjuda ny trygghet för missbrukare som slipper injicera i trappuppgångar.
– Jag är hemlös och har ingen annanstans att ta vägen. Jag tycker det värsta är när barn ser oss missbrukare. Nu när bilen finns kan jag injicera utan stress och det minskar också risken för överdos, berättar Stefan för SVT Sydnytt.

Han får heroin på recept, men denna dag har han tagit med sig kokain att injicera. Frivillig vårdpersonal hjälper honom och har även rena sprutor och motgift vid eventuella överdoser.

I Danmark dör omkring 300 missbrukare årligen i överdoser, en hög siffra i Europa. På flera orter startade ifjol statlig heroinutdelning i ett försöksprojekt.

Det finns ett 90-tal andra sprutrum eller mobila verksamheter i Europa, bland annat i Oslo. Men sprutambulansen är den första i Danmark. Förra danska borgerliga regeringen var emot sprutrum, vilket även FN:s narkotikakontrollorgan slagit ner på. Många menar att det är både omoralisk och olaglig verksamhet.

Vagn Greve, professor i straffrätt, menar att det inte är förbjudet att hjälpa utsatta människor från död och sjukdomar.

Han får medhåll av nya röda regeringen som stöder idén med sprutrum.
– Det här är ett prioriterat område för oss. Vi kommer att se till så att det inte råder några som helst oklarheter juridiskt kring fixerum, eller sundhetsrum, som jag kallar dem. Vi måste se till att hålla de tunga narkomanerna vid liv, för att överhuvudtaget kunna få dem i behandling, säger Sophie Haestorp Andersen, socialdemokraternas hälsoordförande i folketinget, till SVT.

Nu har Föreningen Fixerum fått löfte om ytterligare en sprutambulans, som kan köra runt hörnet om grannar eller polisen tycker den är i vägen. Sprutrum är kontroversiellt, men flera hävdar att det är effektiv och inte lockar fler att bli narkomaner. Och att smittsamma sjukdomar kan förebyggas – förutom att gatorna blir renare från kanyler och sprutor.

Etiketter:

Annonser