Vilda västern vid nätköp av alkohol

STOCKHOLM Privat näthandel med alkohol ökar. Men hälften av kunderna vet inte vilka skatteregler som gäller och många nätföretag är otydliga, har aggressiv marknadsföring och olagliga lockerbjudande, visar en ny undersökning.

Det är Alkoholpolitiskt Forum – en förening som värnar en restriktiv alkoholpolitik – som låtit Novus fråga 1 000 svenskar om näthandel av alkohol.

Det flesta känner till att man numer kan köpa alkohol via nätet. Nära hälften (46 procent) av de som handlat har fått rabatterbjudande och lockpriser – vilket strider mot svensk alkohollag. 64 procent av de tillfrågade tror att ålderskontrollen blir sämre och fyra av tio tror att näthandel leder till ökad alkoholkonsumtion.

– Undersökningen visar vad som händer när privata aktörer med vinstintressen tillåts agera. Kommersiell distanshandel med alkohol undergräver Sveriges restriktiva alkoholpolitik, säger Gabriel Romanus, ordförande i Alkoholpolitiskt Forum, till Drugnews.

I enkäten framgår även att drygt hälften (51 procent) av de tillfrågade är osäkra på vem som ska betala skatt för vin, öl och sprit vid köp via Internet.

Trots ökad näthandel, så är det bara 259 personer som första halvåret i år skickat in anmälan till Skatteverket om att betala in alkoholskatt vid distanshandel enligt reglerna.

Vid privatinförsel där personer själva köper och fraktar hem dryckerna så gäller inköpslandets (betydligt lägre) skatt, men vid näthandel där annan transportör anlitas, så måste betalas svensk (högre) alkoholskatt. Men det är sällan som nätföretagen berättar det, utan anger istället ofta felaktigt att det är frivilligt eller att man kan chansa.

Vid kontroller tidigare i år av Tullverket, där stora mängder alkohol omhändertogs, så upptäcktes nära 1 500 privatpersoner som beställt via olika nätföretag. Men ingen hade betalat svensk alkoholskatt.
Det finns idag närmare ett 70-tal alkoholnätföretag registrerade hos Skatteverket, men därutöver finns flera företag som överlämnar frågan om skatt helt till kunden.

– Ändring av lagen måste göras för att stoppa kommersiella mellanhänder vid privatimport och tullen måste få mer resurser för att kontrollera, säger Gabriel Romanus.

Etiketter:

Annonser