Drottningen om föräldraroll och droger

STOCKHOLM Våga tala om droger hemma, innan det är för sent. Det räcker inte med kvalitetstid, utan man måste ge barnet tid. Det är drottning Silvias budskap i en intervju i Svenska Dagbladet om kungabarnen, deras vänner och engagemanget i föreningen Mentor.

– Jag tror inte det är lätt att vara ungdom i dag. Jag tror inte det är helt lätt att vara förälder till dessa ungdomar heller, konstaterar hon i SvD-intervjun på Slottet.

Hon berättar om många ungas brist på vuxenkontakt och att föräldrar är en viktig skyddsfaktor för att förebygga användning av alkohol och andra droger. Hur föräldrar bör komma överens om gemensamma förhållningssätt mot barnen. Men även om hur frågorna aktualiserats i kungafamiljen.

Exempelvis inför en ungdomsmiddag hemma då frågan om vin togs upp av barnen, fast de inte fyllt 18 år. Då ringde drottningen runt till kompisarnas föräldrar och frågade hur de skulle göra. Det landade i att tonåringarna fick varsitt glas vin till maten, men att det sedan blev läsk resten av kvällen.

Drottningen reagerar mot att 18-årsgränser inte respekteras på uteställen där alkohol serveras och att vissa föräldrar tycker det är okey. Hon oroas även över mer drogliberala attityd i samhället, att några preparat kallas för mjuka (soft).

Vid ett tillfälle frågade hon om narkotika fanns på ställen när kungabarnen och deras vänner var ute på kvällar.
En pojke svarade då: “Jamen, det finns överallt!“ och att han sett någon ta droger. När drottningen frågade vad han då gjorde, svarade han: “Ja, det måste man respektera“.

Något som upprör drottningen:
– Här har det skett en attitydförändring, som jag tycker är väldigt farlig. Förr var det hemligt om någon tog droger eller hasch eller nånting, nu ska man “respektera“ det som hans “frivilliga beslut“. Jag kommer ihåg att jag frågade: “Och när tänker du rädda din vän? När det är för sent?“, säger drottningen i intervjun.

• Drottning Silvia var med och grundade 1994 Mentor som stöder drogförebyggande arbete bland ungdomar. Hon brukar även internationellt ta upp barnfrågor och drogproblem vid sina samtal runt världen och har även talat i FN om vikten av att slå vakt om de restriktiva internationella narkotikakonventionerna.

Etiketter:

Annonser