Ljus för narkotikans offer

STOCKHOLM Ljus tändes för narkotikans offer runt landet i tisdags. I huvudstaden hade hundratals personer samlats vid Sergels torg för en tyst minut.

I mörkret fladdrade uppåt 400 marschaller i trappan till “Plattan“, ett ljus för varje person som dör i narkotikarelaterade skador varje år.

Folkrörelser mot droger anordnade manifestationen i Stockholm, som hålls för 15:e gången i samband med Allhelgonaveckan.

– Varje dag börjar unga pröva droger och föräldrar tvingas begrava sina barn. Vad gör politikerna? Vi är förbannat trötta på att vänta, undrade Adam Westerholm, från Smart Ungdom, i sitt apelltal.

Han efterlyste mer förebyggande arbete, fungerande rehabiliteringskedjor och att langning och nätdroger stoppas. Hans förening skriver kontrakt med skolelever om att exempelvis inte börja röka, tobak är ofta en ingång till andra “dumma debuter“.

Det behövs fler drogfria mötesplatser för unga, sade Linda Engström, Ungdomens Nykterhetsförbund, i sitt tal. Hon uppmanade regeringen att arbeta mer för att minska tillgänglighet till alkohol och narkotika.

Kring varje missbrukare finns flera oroliga anhöriga, så problemet berör direkt hundratusentals svenskar.
Lena Larsson från Anhöriga mot droger beskrev den kappsäck med känslor av skam och skuld som många bär på. Hon förlorade sin dotter som avled i en överdos i tonåren.

Per-Erik Lundberg, Riksförbundet narkotikafritt samhälle, efterlyste engagemang och politisk vilja för att behålla en restriktiv drogstrategi och inte ge efter för legaliseringsivrare.
– Vi behöver en nollvision för att inga fler ska avlida av narkotikan och vi inte behöver fortsätta samlas här år efter år, sade han.

Minnesstunder hölls på flera andra orter i landet, på några platser anordnas möten senare i veckan.

Etiketter:

Annonser