Sannolikt ingen gårdsförsäljning

STOCKHOLM Det är osannolikt att regeringen lägger ett förslag om gårdsförsäljning av alkohol. Det uppger ansvarig minister Maria Larsson (KD).

– Vi har gått igenom remissvaren på utredningen. Ganska samfällt tycker de att den finska modellen inte är förenlig med EU-rätten. Och de tunga instanserna anser inte heller att utredningens förslag är det, sade Maria Larsson vid riksdagens frågestund i torsdags eftermiddags.

Exempelvis Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen och Justitiekanslern är några instanser som är emot det långtgående förslaget som vill öppna upp för begränsad försäljning av även utländsk alkohol i privata butiker runt hela landet.

Till TT sade hon senare att regeringen sannolikt inte kommer att lägga ett förslag om gårdsförsäljning.
– Jag tycker att det skulle vara väldigt svårt att göra det, sade hon.

Regeringen är splittrad i den omstridda frågan – M och C är för, medan KD och FP är emot med motivering att förslaget kan undergräva Systembolagets monopol. Den rödgröna oppositionen är också emot.

Frågeställare i riksdagen var Carl B Hamilton (FP) som även sitter i Systembolagets styrelse. Han har tidigare sagt att utredningsförslaget, som kom för snart ett år sedan, borde kastas i papperskorgen.

Han undrade när regeringen slutligt fattar beslut om gårdsförsäljning. Men exakt tidpunkt kunde ministern inte ge.
– Det ligger inte i byrålådan, utan arbetas aktivt med det, sade hon frågestunden.
Hon tillade att parallellt undersöker Systembolaget hur man bättre ska kunna tillhandahålla lokala producenters sortiment.

• Fotnot: Länk till riksdagens frågestund (se punkt 92-93).

Etiketter:

Annonser