Lugn polisrazzia i slumområden i Rio

RIO Flera tusen brasilianska soldater och poliser intog med helikoptrar och pansarfordon i söndags två stora slumområdena i Rio de Janeiro i en pacificeringskampanj inför fotbolls-VM. Knarkmaffiorna gav upp området utan att ett skott lossades.

– Jag har nöjet att meddela att Rocinha och Vidigal nu är under vår kontroll, sade militärpolisens chef Alberto Pinhero Neto några timmar senare på en presskonferens, enligt TT.

I Rocinha bor över 100 000 invånare. Det är ett av Latinamerikas största slumområden, gäng slåss om narkotikahandel, men samtidigt lever hårt arbetande människor där.

Inför fotbolls-VM 2014 i Rio försöker nu myndigheter att pacificera gängen för att inte störa turism och säkerhet. Återkommande görs razzior i fattigområdena (favelor).

I söndags morse gick över 3 000 soldater och poliser in i den två områden och jagade narkotika, vapen och ligamedlemmar. Att operation “Choque de Paz“ (Fredschocken) blev framgångsrik och lugn beror nog på att polisen meddelade för att man skulle gå in – och att ligorna hann dra sig undan.

Men även på att ledaren för Vännernas Vänner, som styrt Rocinha-favelan, greps för några dagar sedan när han försökte fly ur området i bagageutrymmet på en bil som tillhör Kongos honorärkonsul, enligt SR Ekot.

Nu ska en lokal polisstation etableras i området för att pacificera brottsligheten. Ett 50-tal liknande s.k. UPP-stationer har etablerats i andra favelas. Men i Rio finns uppåt ett tusen fattigkvarter och närmare 30 procent av turistmetropolens sex miljoner invånare bor i dessa områden.

Etiketter:

Annonser