Kokain nått sin topp i Europa?

LISSABON Kokainmissbruk har nått sin peak och cannabis visar tecken på att minska i Europa. Däremot utgör syntetiska nätdroger ett nytt hot i Europa, enligt EU:s narkotikacenters årsrapport. Heroin fortsätter orsaka smittspridning och många dödsfall.

Rapporten presenterades i tisdags vid ECNN:s centret i Lissabon om drogsituationen i alla EU-länderna, samt Norge, Kroatien och Turkiet.

Narkotikamissbruket är relativt stabilt i Europa och enligt rapporten kan kokainanvändning vara på väg att vända neråt. I några av de länder där drogen är vanligast har missbruket minskat bland unga vuxna senaste året, exempelvis i Danmark, Spanien, Italien och Storbritannien.

Samma tendens märks även på den stora Nordamerikanska kokainmarknaden.
Enligt rapporten kan även den ekonomiska krisen i flera länder gjort den relativt dyra drogen mindre attraktiv.

Kokainbeslag har ändå fortsatt att öka i Europa där omkring 14,5 miljoner människor prövat kokain någon gång och cirka 4 miljoner använt den under senaste året.

Vad den vanligast illegala drogen, cannabis, så har missbruket stabiliserats och även börjat minska bland ungdomar och unga vuxna (15-34 år). En minskad tobaksrökning tros ha påverkat utvecklingen, då många cannabisanvändare blandar drogen med tobak.

Många röker fortfarande drogen. Omkring 9 miljoner unga européer har använt cannabis senaste månaden, 22,5 miljoner européer senaste året och omkring 78 miljoner någon gång prövat. Och cirka 700 ton cannabis beslagtas varje år i Europa.

Men det är heroin som tar flest liv. ECNN beräknar att mellan 10 000- 20 000 opiatmissbrukare dör årligen i Europa, många i överdoser (7 600 dödsfall rapporterades år 2009), men även drogrelaterade sjukdomar, självmord, trauman etc. Majoriteten är män.
EU håller på att utvärdera program för att minska riskerna för opiatmissbrukare och minska smittspridning. Rapporten konstaterar samtidigt att injektionsmissbruk minskar bland de som påbörjar behandling.

Cirka 1,3 miljoner personer i EU och Norge använder regelbundet heroin och drygt hälften (51 proc.) av de som påbörjar specialiserad behandling anger att opiater är deras huvuddrog.
Användning av substitutionsbehandling har ökat till cirka 700 000 personer år 2009, men Joao Goulao, ordförande i ECNN:s styrelse anser att skillnader är stora mellan medlemsländerna och utbudet mycket lågt i några.

Ett växande problem i unionen är de syntetiska drogerna, ofta kallade nätdroger.
En livsfarlig kurragömmalek med lagen pågår. Det fanns uppåt 600 internetbutiker som sålde psykoaktiva produkter i somras, enligt en ögonblicksbild av EU:s drogcenter.
EU-kommissionen har flaggat för att kontrollen av prekursorer som används vid tillverkning av nätdroger måste förbättras. Ifjol rapporterades 41 nya syntetdroger i EU, nära en fördubbling jämfört med året före. Många av dem framställs, distribueras och marknadsförs här.

– Vi behöver en förebyggande strategi som gör att vi snabbt kan identifiera nya droger och framväxande trender, så att vi kan förutse deras potentiella konsekvenser. Vi behöver också samordna våra insatser i hela Europa. Gör vi inte det kommer ländernas enskilda ansträngningar sannolikt att bli verkningslösa. Dessa två faktorer är avgörande om vi vill ligga steget före i denna allt snabbare katt och råtta lek, säger Wolfgang Götz, ECNN:s direktör, i en kommentar.

Även EU-kommissionären Cecilia Malmström, som ansvarar för polis- och inrikesfrågor, oroas över förekomst och missbruk av nya syntetiska substanser.
– De brottsbekämpande myndigheterna måste också fortsätta att bekämpa den organiserade brottslighet som ligger bakom narkotikasmugglingen. Kommissionen fortsätter att ge sitt fasta stöd till denna agenda, säger hon.

• Fotnot: Länkar till ECNN:s årsrapport om drogsituationen i Europa, (pdf-filer, 116 sidor på svenska).

Etiketter:

Annonser