300 kilo kokain stals ur polislager

MADRID. Spanska polisen har åkt på ett nesligt bakslag i narkotikabekämpningen. I helgen lyckades tjuvar ta sig in i ett lager vid Solkusten och stjäla 300 kilo kokain som nyligen beslagtagits.

Narkotikan förvarades i nationalpolisens och åklagarmyndigheternas förvaringscentral i Málagas hamnområde.
– Det här är den största kokainstöld vi varit med om i det här landet, säger polisens talesman i ett uttalande.

Utöver kokainet fanns också flera ton med hasch i samma säkerhetslager, men de stora balarna lämnades kvar av tjuvarna som uppenbarligen visste exakt vad de var ute efter.

Enligt polisens utredare är det professionella inbrottstjuvar som varit framme då de lyckats ta sig förbi flera avancerade säkerhetssystem utan att bli upptäckta. Tjuvarna lyckade koppla ur videobevakningen, ta sig in i byggnaden och där bryta sin in i säkerhetsvalvet.

Polisens förvaringsplats ligger nere i hamnområdet i Málaga och den enda mänskliga bevakning som fanns under helgen var väktare som har sin bevakningscentral vid entrén till hamnområdet, ungefär tvåhundra meter från polisens förvaringsbyggnad.

Att videokamerorna slocknade fick inte väktarna att reagera – enligt dem händer det ibland att de slutar fungerar. Det dröjde därför till i måndags innan inbrottet upptäcktes.

För att få med sig kokainet använde tjuvarna en vit skåpbil. Ingen vakt reagerade över att den körde genom hamnområdet. Skåpbilen hittades senare, utan spår av gärningsmännen och det visade sig att den var stulen.

Narkotikastölden i polislagret har väckt stor uppmärksamhet och en utredning har inletts av inrikesministeriet.

Spanien är en stor inkörsport för såväl kokain från Latinamerika som cannabis från Marocko till Europa.

Etiketter:

Annonser