Viktigt Estoniavittne narkotikadömd

2001-02-01 16:05 (DrugNews/SL)
HELSINGFORS Ett huvudvittne i internationella haverikommissionen av Estoniaolyckan har i Finland dömts till nio års fängelse för grova narkotikabrott. Hans trovärdighet har efter flera ändrade utsagor tidigare ifrågasatts av anhörigföreningar.

Vaktmatrosen var ett viktig vittne som en av få överlevande besättningsmän för att utreda vad som hände när färjan Estonia gick under 1994. Han berättade om ljud på bildäck, bogportens skick, bemanningen på bryggan och olika klockslag, skriver Svenska Dagbladet.
Men han ändrade ofta vittnesmålen under de sju tillfällen han hördes av haverikommissionen, vilket kom bland andra anhörigföreningar att ifrågasätta hans trovärdighet.

Nu visar det sig att han varit inblandad i narkotikasmuggling och efter att ha räddats vid färjeolyckan behandlades han ett tag på sjukhus. Nyligen dömdes han av Helsingfors rådstuvurätt till nio års fängelse för att ifjol tillsammans med en kamrat organiserat smuggling av kokain och amfetamin mellan Estland och Finland. Just karaktärsdraget att ständigt ändra sin berättelse var något som rätten i narkotikamålet använde emot honom.
Själv hävdar mannen att han känt till de fyra aktuella transporterna, men inte visste om deras innehåll. Domen ska överklagas till hovrätten.

Etiketter:

Annonser