Nationell plan mot hiv behövs

STOCKHOLM/GENÈVE Hiv-smitta och dödlighet i aids minskar i världen, enligt FN-organet Unaids. Men i Sverige ökar smittspridning särskilt bland män som har sex med män. Nu tar Smittskyddsinstitutet fram en nationell handlingsplan.

I somras var det 30 år sedan som de första aidsfallen upptäcktes bland unga homosexuella män i USA av amerikanska epidemiologer. Sedan dessa har minst 30 miljoner människor avlidit runt världen i immunbristsjukdomen Acquired Immune Deficiency Syndrome (aids).

Men personer som dör i aids-relaterade sjukdomar i världen har minskat med drygt 20 procent sedan 2005 som var det värsta året hittills för denna typ av dödsfall. Även nysmittade av infektionssjukdomen Hiv har minskat med drygt 20 procent sedan toppåret 1997, enligt Unaids.

Den globala undersökningen presenteras i en ny rapport av FN-organet för år 2010 inför internationella aidsdagen 1 december. Organisationen menar att minskningen i båda fallen beror på ökningen av möjligheterna till mediciner och behandling.

– Vi är på väg mot ett genombrott för behandling av sjukdomarna och även i svår finanskris levererar länderna resultat mot dödsfall och nya infektioner, säger Unaids verkställande direktör Michel Sidibe i en kommentar, enligt BBC.

Idag lever rekordmånga, 34 miljoner människor, med hiv. I de afrikanska länderna söder om Sahara märks de allra största förbättringarna. Där har 20 procent fler smittade fått medicinsk behandling de två senaste åren.

Unaids beräknar att 700 000 dödsfall i aids-relaterade sjukdomar kan ha undvikits tack vare bättre behandling. 2010 beräknas 2,7 miljoner nya smittats av HIV, 1997 smittades 3,2 miljoner människor. Dödsfallen i aids var ifjol 1,8 miljoner, värsta året 2005 dog 2,2 miljoner av aids relaterade sjukdomar.

Vanliga smittvägar är sexuella kontakter, spädbarn till smittade mödrar och injektionsmissbrukare som delar sprutor.

Efter larmen på 1980-1990-talen minskade hiv-spridning i Sverige. Men har vänt upp igen senaste decenniet. Nya bromsmediciner, ändrade riskbeteenden och ungdomar som inte nåtts av information gör att kunskapen kan ha minskat.

I Sverige står män som har sex med män för över hälften av den inhemska smittspridningen. Det är väldigt få heterosexuella som blir smittade med hiv i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet.

Ungefär 400-500 nya hiv-fall rapporteras in till Smittskyddsinstitutet varje år. Nivån har varit ganska oförändrad senare år. Ungefär 70 procent smittas utomlands, bland de som smittas i Sverige står alltså män som har sex med män för drygt hälften. Och de fallen har ökat under 2000-talet.

Mer fokus måste läggas på den gruppen anser även Noaks Ark, som informerar om hiv-frågor. Med dagens utveckling kommer inte målet om en halvering av den inhemska smittspridningen annars att uppnås till 2016.

Smittskyddsinstitutet håller nu på att ta fram en nationell handlingsplan om hiv-prevention som ska ut på remiss. Även en plan för att förhindra smittspridning bland drogmissbrukare håller på att tas fram.

Årets sex första månader nyrapporterades 237 hivsmittade till Smittskyddsinstitutet, varav 85 kvinnor och 152 män. Även där var de flesta smittade utomlands – flera i Thailand. Av de inhemska smittade hade över hälften fått det vid sexuella manskontakter, en tredjedel via heterosex.

Endast fem personer rapporteras ha hivsmittas första halvåret vid injektionsmissbruk, jämfört med 18 smittade under hela fjolåret. Senaste hiv-utbrottet i gruppen var 2006-2007 i Stockholm då en ny stam av viruset spreds.

– Nya hiv-fall som smittats genom injektionsmissbruk ser ut att vara lägre än tidigare, men det är inte säkert att alla upptäcks och smittspridning av hepatit är fortfarande stor i gruppen injektionsmissbrukare, säger Katarina Widgren, läkare och epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till Drugnews.

Även om smittspridningen bland drogmissbrukare gått ner, så förordar myndigheten en utbyggnad av sprutbyten i landet som man menar är effektiv och förebyggande.

• Unaids menar att de närmaste fem åren kan det bli en betydande minskning av både antalet nysmittade och döda i världen, beroende av att allt fler länder tillhandahåller mediciner och behandling.

Men FN-organet tillägger i rapporten att “aids-epidemin inte alls är över, men den kan snart vara det om länderna investerar smart de närmaste åren“.

• Fotnot: UNAIDS 2011 World AIDS Day report (“How to get to zero: Faster. Smarter. Better“, pdf-fil, 52 sidor). Den 1 december uppmärksammas Internationella Aidsdagen, även på Facebook.

Etiketter:

Annonser