Varannan ung har rökt vattenpipa

ÖSTERSUND Var femte vuxen svensk har någon gång rökt vattenpipa. Bland yngre har över hälften prövat. Det visar en första nationell undersökning om den nya hälsofarliga flugan.

I en folkhälsoenkät har 20 000 personer i landet tillfrågats om olika vanor. Vad gäller vattenpipa så uppger 25 procent av män och 20 procent av kvinnor att de någon gång prövat röka vattenpipa.

Bland ungdomar och unga vuxna är det alltså dubbelt så vanligt. Drygt hälften (53 procent) i åldrarna 16-29 år har prövat vattenpipa, av dem har nära hälften rökt senaste året. Företeelsen har på relativt kort tid brett ut sig, särskilt bland ungdomar, och blivit en ny väg in i tobaksberoende.

– Det behövs ökad kunskap om rökning av vattenpipa och dess hälsoeffekter. Trots att vattenpipsrök innehåller många skadliga ämnen och partiklar upplever många, särskilt i yngre åldersgrupper, den här formen av rökning som mindre farlig än att röka cigaretter, säger Anna-Lena Persson, utredare på Folkhälsoinstitutet, i en kommentar.

Röken från vattenpipa kan innehålla nikotin, smaktillsatser och cancerframkallande ämnen. Viss forskning varnar för att röka vattenpipa fördubblar risken för lungcancer, sjukdomar i andningsvägar och tandlossning.
Vattnet i pipan kyler röken vilket gör att många ovana kan dra ner röken långt i lungorna.

• Nationella folkhälsoenkäten “Hälsa på lika villkor“ genomförs årligen. Rökvanorna om vattenpipa publiceras i samband med Tobaksfria veckan som pågår 21-25 november.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser