Petzäll och beroendefrågan

STOCKHOLM Det stormar åter kring politiske vilden, riksdagsledamoten William Petzäll. Nu ska han polisanmäla en reporter som han uppfattar har utpekat honom som påverkad i riksdagen. “Det är kränkande. Jag har aldrig varit drogpåverkad där“, säger Petzäll till Drugnews.

William Petzäll, 23 år, är tillbaka i riksdagen efter tolvstegsbehandling på Nämndemansgården. Därefter tvångsvårdats enligt LVM (lagen om vård av missbrukare i vissa fall) efter överdos av valium och metadon.

I onsdags före en votering fick han rådet av en riksdagstjänsteman att gå hem och vila. Han var då sliten och trött på grund av förkylning och muskelinflammation med två dagar med 40 graders feber, enligt honom själv.

Senare fick han höra att en TT-journalist twittrat:
“Onekligen ett litet dilemma när man upptäcker en påverkad riksdagsledamot i riksdagen.“
Men utan att nämna Petzälls namn.
– Men det är klart att det är mig han menar, alla förstår det. Nu planerar jag att polisanmäla journalisten för förtal. Det känns kränkande. Jag har aldrig varit drogpåverkad i riksdagen, säger han till Drugnews när vi träffas i riksdagen.

På bordet står dator, läsk och en snusdosa, han bloggar och kollar mobilen där reportrar söker honom.
Han berättar att han känner sig själslös och tom och behöver fungerande medicin mot sitt opiatberoende. Det är därför han tidigare handlat bensodiazepiner och andra narkotikaklassade preparat på svarta marknaden.
– Ingen läkare vill skriva ut till mig. Jag är beredd att söka vidare, vill helst komma in på ett substitutions-program. Men då krävs ett dokumenterat längre missbruk. Absurt.

Cirkusen kring William Petzäll fortsatte i torsdags.
I en artikel på Newsmill utmanar han sitt forna parti, Sverigedemokraterna, till offentlig debatt om beroendeproblem. Missbruket kostar betydligt mer för samhället än invandringspolitiken, men SD har inga skarpa förslag om det utan fortsätter som enfrågeparti, menar Petzäll.

På förmiddagen lyssnade han på en hearing som socialutskottet kallat till om missbruksvården och den utredning som nyligen lämnats. Han bloggade vidare, beskyllde RNS vid utfrågningen att ha “en moraliserande människosyn“ på narkomaner och förberedde samtidigt en frågestund lite senare.

Han är trött, har varit igång sedan fyra på morgonen. Tar Alvedon-tabletter.

• Kan du egentligen fortsätta som riksdagsledamot?
– Ja, absolut. Jag ser mig själv som en frisk fläkt och vill driva beroendefrågor. Men utan att vara knuten till något parti. Visionen om ett narkotikafritt samhälle leder fel och jag tror inte på tvångsvård. Det behövs egen motivation för att sluta. Det behövs mer skademinskning, mer tillgängliga medadon- och subutexprogram och sprutbyten, säger William Petzäll.

Sen rusar han vidare över Riksgatan till nya riksdagshuset. Där ska han ställa en fråga till justitieministern och uppmana till att införa “nationella sprutbyten“ mot smittspridning, tillgängliga i hela landet.

Han har förvarnat om att han ska medföra en smutsig och en ren spruta för att understryka sina argument. Men fick strunta i det då det inte är tillåtit i riksdagen.
– Ja, det är en jävla cirkus. Men jag fick nog fram mitt budskap, säger han senare i mobil från tåget på väg hem.

Etiketter:

Annonser