Rysk vodka uppkallas efter Gaddafi

MOSKVA I Ryssland är det vanligt att uppkalla alkoholdrycker efter kända politiker. Nu ska nya vodkan “Commendatore Muammar“ ta upp konkurrensen med de två storsäljarna Medvedevka och Putinka namnade efter dagens ledarpar.

Vodkadrickande är inrotad i rysk kultur, även om öl och vin har ökat, liksom importerade märken. Lokala vodkasorter dominerar, och illegal produktion och hemtillverkning är vanligt – särskilt efter den ekonomiska krisen.

I Ryssland försöker regeringen med president Dmitri Medvedev och premiärminister Vladimir Putin i spetsen minska de mycket omfattande alkoholskadorna med bland annat begränsade försäljningstider och högre priser.

Men samtidigt förknippas deras namn även med Putinka och Medvedevka, de idag två mest sålda ryska vodkamärkena.

Nu försöker alkoholtillverkaren Alexandr´s Cellars ta upp konkurrensen och lanserar inom kort en dryck uppkallad efter Libyens förre diktator Muammar Gaddafi. I dagarna har man lämnat in en ansökan för att skydda varumärket Commendatore Muammar hos det ryska patentverket Rospatent, rapporterar RIA och Kommersant FM radio.

Hittills har företaget valt att inte kommentera uppgiften. Alexandr´s Cellars producerar vin, vodka och likörer och prefixet “Commendatore“ används redan på en rad olika drycker, bland annat revolutionären Che Guevara.

I Ryssland är ett vanligt försäljningsknep att använda kända personnamn på alkoholdrycker. 2003 då Vladimir Putin fortfarande var president lanserade ett destilleri vodkamärket Putinka, ett år senare var den mest sålda vodkan i landet. När Dmitri Medvedev blev president upprepades tilltaget. Den sorten är nu nästan lika populär som Putinka.

Även forna sovjetledarna Jeltsin och Gorbatjovs namn nyttjas till spritdrycker som svenska tullen ibland beslagtar. Den förste var känd för sitt omfattande drickande, den andre för att försöka torrlägga landet under 1980-talet.

Etiketter:

Annonser