Nationell samordnare mot hemlöshet

KRISTIANSTAD Förre prästen och riksdagsmannen Michael Anefur (KD) har utsetts av regeringen till nationell samordnare av hemlöshetsfrågor. “Mitt mål är att inga barnfamiljer ska vräkas och antalet hemlösa minimeras“, säger han till Drugnews.

Michael Anefur ska i ett tvåårigt uppdrag från årsskiftet utveckla statens stöd till kommunerna (som har huvudansvar), sprida kunskap och metodutveckling och medverka till att lokala strategier tas fram om boendeproblem.

– Det handlar mycket om att stödja dialog mellan olika parter – såväl socialtjänst, kronofogden, sjukvården, fastighetsägare och inte minst ideella organisationer. Alla har intresse av att ofrivilligt bostadslösa får stöd, säger han.

Hur många hemlösa det finns idag vet han inte, säger han. En stor utredning för sex år sedan uppgav att över 17 000 personer inte hade fast bostad i Sverige, varav uppåt 4 000 var i en akut situation. En ny beräkning ska vara klar om några veckor.
Gruppen är heterogen, men fler har problem med såväl drogmissbruk, psykisk ohälsa som ekonomi.

Men klart är att regeringens nollvision om att barn inte ska drabbas av vräkningar ej har infriats. Ifjol berördes 632 barn och unga när föräldrar vräktes och 55 kommuner svarade att vräkningar hade ökat, enligt en enkät av Stadsmissionen.

– Jag ska lägga särskilt fokus på att inte barn drabbas. Det finns kommuner som kommit längre än andra, prövar nya metoder och har inskrivit i reglerna att barnfamiljer inte får vräkas.

Michael Anefur, 54 år, är från Kristianstad och satt i riksdagen förra mandatperioden. Innan dess har han varit präst tio år, mött många utsatta, och haft uppdrag i hemkommunen.

• Drugnews: varför passar just du för det här uppdraget, tror du?
– Jag är själv fosterunge och uppväxt på en alkoholistanstalt i Småland där min fosterfar var föreståndare. Mina första kompisar var gubbarna där och har aldrig haft fördomar mot A-laget, svarar han.

Men han tror att främst hans erfarenhet från uppdrag i socialnämnden i Kristianstad och Sveriges kommuner och Landsting vägt in.

Nya metoder som Bostad Först – där hemlösa först får tak över huvud, och senare får hjälp med andra problem – tror han är en lösning att pröva. Han hänvisar till framgångsrika projekt i exempelvis Helsingborg och de tre storstadsområdena.

Men han ska resa runt mycket kommande två åren till landets kommuner. Även om hans budget bara är åtta miljoner kronor, varav en del ska användas för bättre statistikunderlag, så tror han mycket kan göras lokalt.

– Hemlöshet får inte bara bli en fråga som uppmärksammas så här i juletid, utan måste prioriteras året runt. När människor förlorar hem och barnfamiljer vräks så kan man inte säga att vi har ett välfärdssamhälle, säger Michael Anefur.

Etiketter:

Annonser