Alkoholklinik flyttar in på krog

STOCKHOLM Fredag kväll inleder personal från nya alkoholmottagningen Riddargatan 1 en julkampanj med att gå på krog vid Stureplan i Stockholm och tala om riskabelt drickande med gästerna. De erbjuds även mäta sin promillehalt.

Mellan klockan 22 och midnatt så besöks klubben Sturecompagniet av personal från landstingets nystartade pilotprojekt Riddargatan 1, ett stenkast bort.

– Vi har informationsbord där och erbjuder gäster att blåsa i alkoholmätare, inbjuder till samtal utan att provocera. Kanske vågar några ställa frågor om vad riskkonsumtion är och om de eller någon anhörig dricker för mycket, berättar överläkare Sven Andreasson, verksamhetsansvarig för alkoholmottagningen, för Drugnews.

En miljon svenskar dricker riskabelt, men de flesta fungerar och kan sköta vardagen. En avsikt för beroendepersonalen med att ge sig ut i Stockholms nattliv är att informera om kliniken, men även att försöka fånga upp personer med begynnande alkoholproblem.

De informerar även om att det numer finns en alkoholmottagning i närheten som vänder sig till “vanligt folk“, som dricker lite för mycket. Råd till självhjälp kan förebygga skador och allvarliga alkoholproblem.

Krogbesöken ska göras vid tre tillfällen i december (preliminärt 9, 15 och 22 december) på Sturecompagniet.
– Julen är en besvärlig period för många med alkoholproblem. Första steget är oftast svårast. I informell miljö på krogen kanske vi kan nå några som vi annars inte kommer i kontakt med, säger Sven Andreasson.

För Sturecompagniet, en stor privat restaurangkoncern i huvudstaden som medverkar i satsningen, är det en ansvarsfråga att engagera sig och samarbeta kring problem som deras drycker är en del av, enligt vd Vimal Kovac som tidigare även medverkat i projektet Krogar mot knark.

Området kring Stureplan är alkoholtätt med många serveringar och sena öppettider. Enligt polisen toppar området alkoholrelaterat våld i offentlig miljö i Stockholm.

Etiketter:

Annonser